RSS Feed

Septemberöl: Test av Sigtuna Dunkel Lager

september 1, 2011 by martin

Zombieapokalyps?Så kom hösten till slut med sitt regnrusk och sakta försvinnande värme.
Som tur är så kom ju också höstölen lagom tills att man tvingats ta på sig jackan vid utgång!

I år så hängde jag på låset till Systembolaget för att kunna ta för mig ordentligt av årets utbud från dag ett. Det blev en tung kasse att bära upp för trapporna men tack och lov så blev hålet i plånboken inte så stort!

Först ut blir Sigtuna Dunkel Lager och av någon anledning så trodde jag att det här skulle vara en Märzen och blev därför mäkta förvånad när jag hällde upp en väldigt mörk lager i glaset. Självklart så var det jag som varit förvirrad bland alla ölen jag köpt men min förvåning av detta öl skule visst hålla i sig…

Sigtuna Brygghus har alltid varit en strålande stjärna på min lilla ”ölhimmel” ända sedan jag för första gången fick smaka deras Black October. Jag har smakat de flesta av deras öl som de givit ut och det har ibland varit något av en berg-och-dal bana av känslor. Dunkel Lager ger mer en känsla av tunnelbana – något som också förmedlas väl på etiketten.

Återigen ger jag mig som glad amatör in i de seriösa avsmakarnas och förståsigpåarnas värld, lär mig lite och lägger till mina egna värderingar. Håll till godo!

När jag häller upp ölen så slås jag som sagt av hur mörk den är – den är inte svart men det är faktiskt ändå omöjligt att se något ljus genom glaset. Efter att ha börjat hälla långsamt för att sedan tippa i den sista ölen belönas jag med en tjock och fin, bubblig krona som sjunker ganska snabbt.

Jag luktar ordentligt några gånger och känner antydan till något lite rökigt…eller är det mer åt knäck hållet?
Min hustru luktar och smakar också på ölet och sätter huvudet på spiken med en gång: farinsocker! Tack, det var precis det jag var ute efter!

Jag tar en ”first sip” och möts av en kort men väldigt frisk beska som kittlar ut på sidorna av tungan men ingen påtagbar smak av något. Jag tar en second, thrid och fourth sip men kan ändå inte komma fram till något speciellt.

Jag tar en munfull och låter den skölja runt lite i munnen samtidigt som jag försöker lukta/smaka ordentligt. Nu framträder en ganska otydlig maltsmak – det smakar inget speciellt, möjligtvis något åt humlehållet också men inget jag kan sätta fingret på: det smakar vare sig bränt socker, kryddor eller ngt annat. En ganska slät lagersmak helt enkelt.

Nu är det dags att svälja ölen och verkligen känna efter vad strupen tycker!
Strupen berättar att det definitivt är en öl med humle men med en väldigt snäll karaktär; beskan känner man av men den är kortvarig och stör inte på något sätt.

Nu vill jag prova att dricka ölen så som jag i vanliga fall dricker en öl – jag häller den i munnen och sväljer – låter alla känslor tala på en gång…
Jag möts av tystnad!
Jag provar en gång till! Jag dricker den som en vanlig öl, utan att rulla runt i munnen, utan att smaka och utan att stanna för att tänka.
Där känner jag något! En liten klunk till… Nu vet jag!!!
Men inte sjutton kan jag skriva att den smakar Treo? Nä det stämmer inte.
En klunk till och nu så vet jag – den smakar lite som Ramlösa med en bränd underton, kanske med ett uns av lite bitter choklad i eftersmaken.

Jag vet att det inte låter så trevligt när jag beskriver det och jag är inte alls besviken på ölen men jag måste säga att jag hoppades på lite mer mustighet när jag såg den mörka, dunkla färgen och den fina kronan – skulle jag betygsätta Sigtuna Dunkel Lager så skulle den få ett medelbetyg; den är OK men det är inget öl som jag kommer att köpa mängder av.

Om man inte är van att dricka öl men vill prova på något annorlunda så kan jag däremot verkligen rekommendera den här ölen som ett alternativ. Den ser fantastiskt spännande ut när man häller upp den och den är inte överdrivet komplicerad eller besk.


1 kommentar »

  1. […] ett år sedan jag smakade Sigtunas Dunkel Lager och när jag går tillbaka och läser om mina tankar år 2011 så blir jag nästan lite generad över orden jag använder för att beskriva ölen. Jag har nu […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *