RSS Feed

Shipyard Applehead

maj 16, 2012 by martin

Mitt ölintresse har utvecklats från simpel lager till komplexa porter- och stout-öl på bara några år och något som jag bär med mig sedan många år tillbaka är att aldrig rygga tillbaka för nya upplevelser.
Min hustru har lärt mig denna vishet i matlagningens konst och jag har med hjälp av stor nyfikenhet samt trevliga småprovingar hos våra vänner på Vin & Gastronomi lärt mig detsamma om öl.
Jag minns speciellt en gång då jag bjöds spontanjäst öl som luktade blöja! En leende Magnus frågade vad jag kände för lukter och jag kunde bara inte säga vad jag tyckte att det luktade…
Jag tror mitt intresse att dela med mig av mina upplevelser väcktes då, eftersom jag också fick lära mig att mina upplevelser och känslor i dryckes-smakande aldrig kan vara fel; smakar det spritigt så smakar det spritigt, luktar det blöja så…luktar det blöja!

Efter en lång och nostalgisk introduktion så är det väl dags att knyta ihop säcken!
Jag bjuder er min provsmakning av Shipyard Applehead – en resa i äppelkakans och äppelpajens land. Landet där alla längtar efter vaniljsås men där alla vet att det är fel, fel, fel!

Innan jag börjar skriva om själva ölen så vill jag…ja…etiketten ja. Helt uppåt väggarna tokig i mina ögon.
Någonting inom mig säger att etiketten återspeglar en galenskap som jag inte upplevt sedan ungdomen då jag konsumerade en ohälsosam mängd Stephen King böcker. Kanske är det något med Portland i Maine som både herr King och Shipyard bryggeriet insuper inspiration från? Jag anar redan ett samband i tokigheter dock – sedan får vi se om det är ”bra-tokigt” som Kings böcker eller bara tokigt – som Richard Bachmans verk (King’s alter ego)!

Upphälld i glaset så känner jag en svag äppellukt när jag tittar på den nästan vita, relativt kompakta skumkronan som sjunker undan ganska snabbt. Själva drycken är ljust gyllene med en ton åt koppar.
Lukten känner jag redan innan näsan närmar sig glaset – det luktar läskigt mycket av kanel och äpple. I mina anteckningar har jag skrivit: ”Hjälp! Äppelpaj!”

Första smakprovet ger en distinkt smak av äppelkaka eller äppelpaj. Jag upplever en söt men hastigt försvinnande eftersmak. Jag vet inte vad jag skall tycka!
Ett smakprov till som får rulla runt i munnen då… Nu är det en djärv munfull! Återigen samma smaksensationer av äppelpaj med kanel. Lite kolsyra sitter kvar i munnen ett tag.
Jag vill ha vaniljsås!
Efter att ha konstaterat att det inte passar med vaniljsås till ”öl” så tar jag min ”äppelknyckarklunk” och känner efter.
En hastig äppelsmak och lite längre eftersmak men annars exakt samma sensation möter mig under äppelträdets grenar.

Jag är kluven.
Å ena sidan så tycker jag att det här är en fullständigt vidrig öl. Jag är övertygad om att Shipyard inte har lyckats blanda malt och humle för att få det att smaka äpple utan tror att man har tillsatt någon tillsats med äppelsmak eftersom alla mina smak- och lukt-sätt ger exakt samma resultat – äppelpaj! Som öl är detta en bastard, ett missfoster!
En annan del av mig viskar i mitt öra att det här kanske är ett roligt (och bra?) alternativ till de sötsliskiga alkoläsken och så kallade cideravarterna därute?
Vågar du prova?

Shipyard Applehead finns i Systembolagets tillfälliga sortiment och bjuder dig 4,5% alkohol i en 355ml flaska flytande äppelpaj. Den kostar 19,60:- så varför inte prova?

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *