RSS Feed

Sigtuna Brygghus: Dunkel Lager 2012

september 4, 2012 by martin

Det är nästan på pricken ett år sedan jag smakade Sigtunas Dunkel Lager och när jag går tillbaka och läser om mina tankar år 2011 så blir jag nästan lite generad över orden jag använder för att beskriva ölen.
Jag har nu provat Dunkel lager anno 2012 och känner varken av ”Ramlösa med en bränd underton” och kan definitivt inte hålla med om mitt påstående att ”det smakar inget speciellt”.
Möjligtvis så har jag smakat på så många olika öl under ett år att jag lärt mig att definiera smaker på ett bättre sätt, möjligtvis har jag lärt mig att formulera mig på ett bättre sätt. En annan möjlighet är ju att Sigtuna har utvecklat ölen till det bättre men jag antar att de isåfall skulle döpt om ölen i år?
Förra året gav jag Dunkel lager ett medelbetyg och tyckte att den mest var OK.
Hur blir det då i år?
Vi häller upp och känner efter!

Det relativt ljusa, colafärgade skummet är ganska tjockt till karaktären men ändå ganska lågt.
Färgen är år 2012 lika svart och ogenomträngligt som förra året – på sidorna av glaset skymtar jag mörka nyanser åt rödvinshållet.
Jag luktar ordentligt i glaset och känner en rostad maltlukt som håller en smörig, nästan kola-aktig karaktär i handen – någonstans finns kanske också lite choklad…
Dags att smaka!
Jag möts först av en härlig rostad maltton som efter en stund ebbar ut i en ganska matt lageröl-smak. Lite kolsyra stannar på tungan och eftersmaken har en svag beska, en smula rostad malt och en skön avslutning i form av smörkola.
Efter ett antal munnar av den här mörka lagern så utvecklas smaken något till att bli mer åt det mustiga hållet med russin i bakgrunden.
Dags att börja dricka som en vanlig människa – jag tar en törstig, medelstor klunk och möts här av en bred och lite smörig känsla som varvas med en skönt tillbakadragen eftersmak av typisk lageröl tillsammans med rostade toner och torkad frukt.

Jag börjar misstänka att hösten 2012 är Sigtuna Brygghus crescendo som kommer att leda till mer storheter. Medelbetyget på Dunkel Lager har definitivt höjts i min värld och gränsar nu snarare till toppbetyg – visst, det är en lager och den skall vara relativt enkel men om man gillar enkla öl med djup så blir detta ett måste under hösten.
Mina favoriter Zeitgeist och Mahou Negra får göra plats åt Dunkel Lager på prispallen för mörka lageröl, åtminstone tillfälligt! 🙂

Sigtuna Dunkel Lager finns i det tillfälliga sortimentet till det lustigt låga priset 14,90:-
Flaskan rymmer 33cl och drycken innehåller 5,5% alkoholhaltig mörk, skön höstlager!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *