RSS Feed

Påsköl: Sigtuna Easter Ale

mars 17, 2012 by martin

Så står redan påsken för dörren och med den ett lite blygsammare sortiment av högtidsöl (jämfört med julen).
I dagens shoppingrunda hamnade fem öl i kassen och det skall verkligen bli spännande att jämföra påskens brygder med de erfarenheter jag fortfarande har ganska klart i minnet från julen!
Först ut är Sigtunas röda Easter Ale och även om jag har lite beska minnen från förra årets svenska påsköl så har jag goda förhoppningar, speciellt efter att ha smakat det här underverket! Sigtuna Easter Ale har en röd tupp på etiketten och det  är väl ett tecken på att det skall vara en röd ale med attityd?
Nåja i glaset så skummar det friskt av en ljus cola-nyans och drycken är vackert röd, mycket vackert röd!
Jag stoppar näsan i glaset och får en skön påsk-kram, ungefär som en ”farmors-kram” med gammaldags kola som lukt.
Jag tar en liten mun med denna ale och känner ett uns av rökighet följt av sirap och sen kommer smaken av den där underbara kolan som jag luktade innan.  Eftersmaken som bjuds är lika raffinerad som allt annat och här framträder en perfekt avvägd beska som är lika varsam som en farmors hand.
En större mun öl ger en bärig, godisaktig känsla som rullar underbart på tungan och i munnen.
Efter att ha luktat lite till på den underbara ölen så tar jag min vanliga klunk öl för att låta smakerna tala i efterhand och återigen så möts jag av den där härliga, friska känslan av kolasmak, mildhet och kärlek.

Även om detta är den första ölen ut i min påskölsprovning så kan jag redan nu säga att de andra ölen ligger risigt till för det här smakar vinnare lång väg!


1 kommentar »

  1. […] är en fantastisk IPA som definitivt ska hålla sin lillebror i handen under hela påskmiddagen. Lillebror Easter Ale får showa loss under serveringen av kallrätterna och kanske en stund in på huvudrätterna medan […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *