RSS Feed

Sigtuna Brygghus: Prince of Darkness

september 23, 2012 by martin

Ölentusiaster runtom i Sverige känner väl vid det här laget till den kärlek som Sigtuna Brygghus har till hårdrock och jag måste erkänna att jag klart och tydligt känner sambandet också – ”humle och hårdrock” passar lika bra i min värld som humle och malt.
Prince of darkness tolkar jag som en hyllning till Ozzy Osbourne; en sann rocklegend som har upplevt i princip allt som en människa kan uppleva (inklusive ett antal besök till gränslandet mellan levande och döda).
Nu är inte jag något stort Ozzy-fan men jag kan se vart inspirationen kommer ifrån för den här ölen tycker jag badar i dekadens, styrka, mörker och ett mjukt, ”distat” bett.
Som ni nu märkt så ligger min genre av hårdrock åt det lite hårdare hållet så om det kommer hårdrocksreferenser längre in i recensionen så lutar de nog mer åt Iowa-hållet än åt Birmingham…

Prince of darkness landar tungt i glaset och visar, förutom en ljusbrun krona som liknar julmustens skum, en dryck som utstrålar ett mörker som nästan får mig att känna att ”All Hope Is Gone”. Inget ljus släpps in och inget ljus släpps igenom förutom lite på kanterna av glaset.
Lukten är mustig med lite choklad och söt lakrits samt ett kort dubbelkaggetramp av alkohol mot slutet.
Jag har ju smakat den här ölen tidigare (men utan att recensera den) så jag visste att jag skulle få en fruktig upplevelse men när jag sitter och avsmakar ölen nu så kommer andra toner fram.
Första smakomgången bjuder på torkad frukt och lite jäst – den höga alkoholhalten gör att tungan faktiskt blir lite bedövad. Eftersmaken bjuder på fortsatta fruktsmaker (som russin eller druvor) och blir sedan lite bitter som en fin, mörk choklad.
På samma sätt som ett riktigt bra gitarr-riff sätter sig i skallen, stannar också Prince of Darkness kvar ett tag med en skön torrhet och beska i kinderna.
Andra spåret i smakomgången är mer åt powermetal-hållet med ett intro av utsökta, rostade malttoner och en skön fruktig känsla i upptakten till refrängen där choklad, russin och en försiktig beska står för sången.
Jag ler och sjunger med i varje ord.

Sigtuna brygghus har gett oss Sveriges häftigaste öl till utseendet – här finns det faktiskt ingenting som kan slå det brutala brinnande ”S:et” som gör sig så fantastiskt bra mot den kolsvarta bakgrunden.
Innehållet är underbart och även om jag personligen skulle föredra lite mer av den goda chokladsmaken och en mjukare smak på slutet så bjuder den på en sannerligen fantastisk upplevelse.

Sigtunas Prince of Darkness finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. För 26,10:- får du ståplats till en av deras bästa konserter där du bjuds 8,0% dekadens förpackad i en 33cl flaska. Långt hår och hörselskydd är frivilligt men headbangandet och turné-hoodien är obligatorisk!


2 Comments »

  1. […] plita ner mina känslor i text. Ofta tittar jag tillbaka på texter som jag är stolt över (t.ex. Sigtuna Brygghus Prince of Darkness) och önskar att jag kunde skriva så igen. Jag tror att jag har kommit på hur – att sitta […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *