RSS Feed

Sigtuna Triple Hop Weizen

juli 22, 2012 by martin

Då var det dags att prova Sigtuna brygghus veteöl som för tillfället spelar en liten statist-roll i Systembolagets sortiment – den finns i e-beställningssortimentet om du inte råkar handla på bolaget i Märsta, Sigtuna eller Upplands Väsby där den faktiskt lagerhålls.
Sigtuna brygghus gör ju alltid trevliga och intressanta varianter på befintliga ölsorter så det skall bli riktigt intressant att får se en veteöl ur mitt favoritbryggeris ögon.
Vad är det då som är så speciellt med Sigtunas veteöl? Jo, det är såklart det som namnet avslöjar med sitt ”Triple Hop” – man har alltså använt tre olika sorters humle i detta öl där grundmalten kommer från vete.
Nu provar vi så vi får se om detta weizen-öl lyckas sticka ut från de andra veteölen jag provat!

När vetet har landat i glaset så möts jag av en ganska kompakt skumkrona som är gulvit och innehåller vad som ser ut som miljontals bubblor – det låter högt om dem när de poppar. Under skumtäcket skymtar en härligt mjölkig och grumlig öl med en stark nyans av gult där själva färggrunden går i orange. I mitten av glaset är den mörkt orange och åt sidorna lyser den upp i en gulare nyans.
Lukten är härligt frisk och sänder mig en blommande känsla med syrlighet och sötma – det här luktar som en riktig veteöl med inslag av lite godis och frukter. Jag känner också en aning tjära eller rök.
Smaken är läskande syrlig med lite undangömd malt, själva vetet smakar igenom bra. Överraskningen kommer direkt efter vetesmaken och består såklart i en härlig beska från humlen som så småningom mynnar ut i en eftersmak som är torr – vetesmaken stannar kvar en stund i munnen.
Ytterligare smakprov bjuder på en ordentlig maltsötma, lite jäst och aningen tjära – eftersmaken varvar frisk humlebeska med vetet och avslutas med ett ordentligt kärleksbett från humlen.

Det börjar bli tjatigt att skriva det men…ja – Sigtuna Brygghus levererar återigen en fantastisk tolkning av en intressant, klassisk ölstil. Triple Hop Weizen är underbart svalkande och är verkligen inte blyg att visa att den är ett veteöl.
Den här ölen är ett mycket värdigt bidrag till veteölsfamiljen och Sigtuna levererar rättframt en stöddig öl som har glimten i ögat, starka nävar och råg…nej förlåt, vete i ryggen!

Sigtuna Triple Hop Weizen finns i Systembolagets e-beställningssortiment – en halvlitersflaska 5% veteöl med tre sorters humle kostar dig 27:-
Är du intresserad av veteöl så kan jag varmt rekommendera Sigtunas variant som jag tycker bjuder på mycket mer fräscha upplevelser än vad de tyska dito klarar av – de tre humlesorterna lyfter ölen till oanade höjder utan att förstöra grundmaltens sköna smak!


2 Comments »

 1. Roger Karlsson skriver:

  Något som är viktigt att tillägga var gäller systembolaget i detta fall är att denna öl finns i det ”Lokala Beställningssortimentet”. Det innebär att den går att beställa styckvis – dvs inget kollikrav – till en butik nära dig.
  Detta är en av mina nya favoriter och tillika en av anledningarna till mitt nyväckta intresse för veteöl.
  Kan rekomendera test av Kellermeister Emil Lindéns nya veteöl – Doppel Weizen Bock. Den finns ej på systembolaget än, men på fat hos välsorterade krogar.

  • Martin skriver:

   Tack för informationen Roger – det här helt riktigt att den tillhör det lokala beställningssortimentet, jag tänkte inte på det så nämnvärt när jag beställde 🙂
   Jag ska definitivt hålla ögonen öppna efter Doppel Weizen Bock och om du börjar bli intresserad igen av veteöl så måste jag rekommendera Jädröls Vetefan – jag provade den i helgen men har inte hunnit recensera den än men jag kan starkt rekommendera den!
   Tack för att du följer bloggen! 🙂
   Mvh Martin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *