RSS Feed

Södra IPA

juli 25, 2012 by martin

När Södra maltfabriken gjorde en nystart av sin öltrilogi (Lager, Pale Ale och IPA) så blev jag glad för den utveckling som smakerna tog. Det ligger ju lite i tiden att göra en omstart eller omtolkningar på sina verk både inom film, mat och dryck – senaste trilogin som fick sig en genomkörare var ju Star Wars orginaltrilogi och där blev väl inte resultatet så lyckat som vi fans hade hoppats. Södra Maltfabriken däremot är ju inte några penningstinna George Lucas kopior så resultatet för deras trilogi har varit minst sagt lysande.
Här kommer min recension av deras Södra IPA och jag kan lova att den här omtolkningen är helt lyckad!

Det första som slår mig när jag tittar lite nyfiket på flaskan är att jag minsann har fått tag på Batch 1 – alltså den första upptappningen på flaska som nått Systembolaget – lite speciell och stolt känner jag mig minsann!
Jag häller upp denna ”förstfödde” i ett stort vinglas och låter ögonen stifta bekantskap med ölen som har ett vitt, bubbligt skum som är lite mer än en centimeter högt i glaset.
Drycken är ljust orange, ogenomskinligt grumlig med ett ganska jämnt ljusgenomsläpp – den ser läskande ut!
Lukten på Södras IPA är helt som den ska – mycket frisk och lite granna blommig. Jag anar redan en läskande svalka och ser fram emot att smaka. När jag tänker efter så känner jag faktiskt lite söt malt i lukten också.
När ölen träffar tungan så låter inte beskan vänta på sig – den slår till direkt, ganska brutalt men lugnar sedan ner sig och låter malten träda fram en smula. Jag anar lite sötma av den höga alkoholhalten men inget som stör och det är en bra skjuts i bitterheten som kommer fram i eftersmaken.
Efter några fler avsmakningar känner jag också att denna IPA bär på lite exotiska fruktsmaker och en ordentlig portion humle. Ingenstans känner jag av den höga alkoholhalten på 7%!
Eftersmaken blir nu lite mer nyanserad och innehåller beska och bitterhet som stannar kvar ett tag med svalkan i kinderna.

Slutbetyget för Södra IPA blir såklart mycket bra – den är ingen direkt smakbomb men den har en väl vässad humlekaraktär som slår högt. På något sätt påminner ölen om Brewdogs strama beska från Trashy Blonde eller Nanny State – den har ett lika kvinnligt, brutalt bett och lika vass tunga!

Södra IPA är lokalt producerad och efterfrågad – den finns för närvarande endast i Systembolagets butiker i Skogås, Haninge och Västerhaninge men går även att beställa i e-beställningssortimentet. En flaska frisk IPA innehåller 33cl, kostar 22,90:- och har en alkoholhalt på 7%.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *