RSS Feed

Södra Lager

juli 15, 2012 by martin

Södra maltfabriken har nypremiär med tre nya flaskor öl i Systembolagets beställningssortiment – nu med det nya namnet ”Södra” på samtliga flaskor. Spännande tycker jag och har nu provat alla tre!
Ni som följer bloggen kanske minns att jag prisade Södra Maltfabriken för deras enhetlighet i smaker oberoende av ölsort men samtidigt hade jag ju lite problem med att uppskatta den mörka sidan av varumärket – en egendomlig syntetisk smak!
Nu får vi se om Södra Maltfabriken har rensat kitteln och skapar fantastiska öl eller om det blir lunchlåda igen…

I glaset finner Södra Lager sin rätt och bjuder till en härlig utsikt med en halvgrumlig dryck med skrud av gyllene bärnsten. På toppen finns en krona som är vitaktig och skummig.
Till en början blir jag nervös eftersom jag tycker mig förnimma den där plastiga lukten igen – hjälp…är det något fel på mig på riktigt? Jag luktar vidare och nu framträder istället något godisaktigt – är det skumbanan eller marsipan (det är i alla fall något åt sötsaks-hållet), kanske kola?
Smaken gör att mitt hjärta sjunker lite eftersom jag på nytt känner en syntetisk maltsmak där eftersmaken är bitter men sval.
Jag måste smaka igen – jag tar en större munfull och smakar ordentligt, intensivt! Äntligen framträder maltsmaken lite mer naturlig och bjuder på en lång, maltig eftersmak och härlig beska i kinderna med svalka och lite torrhet.
Min törstiga klunk ger 100% utdelning och jag minns nu att det faktiskt är en lager som jag smakar på – jag ska inte tänka så mycket och överanalysera!
Jag får nu Södra Lagers äkta smaker som är betydligt fräschare, härligt blommiga och försvinner ner med en sötsyrlig karaktär som stannar kvar i munnen ett tag.

Bortsett från den svagt syntetiska maltsmaken så är denna lager mycket, mycket bättre än sin föregångare! Som jag nämnt precis så skall den inte överanalyseras utan bara drickas och njutas – då kommer den till sin rätt som den fantastiska öl den är.
En solig dag med en Södra Lager, kanske en skiva citron att stoppa i ölen – då är det sommar och du får garanterat ett leende på läpparna!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *