RSS Feed

Södra maltfabriken: Initial Pale Ale

juni 26, 2012 by martin

Tre öl från Södra maltfabriken beställde jag hem för test och detta blir således den tredje och avslutande recensionen av ölen från nystartade Södra. Eller egentligen inte eftersom de släppt tre liknande öl med lägre alkoholstyrka och andra namn – de håller jag på att testa just nu i skrivande stund.

När jag hämtade ut den här ”batchen” av specialbeställda öl från bolaget så vill jag minnas att den hjälpsamma (och mycket ölintresserade) herren som hjälpte mig var upp över öronen glad att jag beställt just den här. Det var en av de bästa öl han smakat påstod han – snacka om att sätta höga förväntningar…
Nu ska vi se om förhoppningarna införlivades eller föll platta till marken!

I glaset verkar denna ale extremt lovande med sitt tunna skum innehållande många småbubblor och där färgen lutar åt smutsvitt. Själva drycken är lite grumlig och stoltserar med koppar- och bärnstens-toner och den kittlar näsan med Södras karaktäristiska maltlukt som bär ”caramel”-skruden med huvudet högt.
Innan det är dags att smaka så tar jag en paus för att förundras över att jag redan nu är nöjd med en sak – en viktig sak;
Södra maltfabriken har lyckats ta fram en alldeles egen karaktär, ja, ett slags lukt- och smak-varumärke! Även om det är svårt för mig att sätta fingret på de exakta fenomenen som gör att jag känner igen lukter och smaker från deras tre brygder  så står det helt klart att de alla tre bär samma gener – de är som bröder helt enkelt.
Hatten av för det bryggeri som redan lyckats komma på vad de vill att ölen ska smaka och som inte skäms för att följa sina egna uppdragna riktlinjer!
Just det – smaka ja!
Redan på väg in i munnen så vet jag som sagt vilken grundkaraktär drycken kommer att ha – även om detta är en pale ale och de andra två bröderna hette lager och IPA.
Japp! Direkt kommer Södras maltsmak fram tillsammans med en försiktig beska – smörkola med sting!
Så utvecklar sig maltsmaken till något plastigt som jag inte direkt kan påstå att jag gillar så hemskt mycket – kanske passade deras grundkaraktär inte till en pale ale?
Jag smakar igen, nu mer grundligt och eftertänksamt. I munnen känns den fortfarande plastig men på väg ner i magen så blir den betydligt mer behaglig och ger svalka, något gnissligt på tänderna och en härlig beska av humle tillsammans med lite torrhet i kinderna som eftersmak.

Jag får erkänna att jag är ambivalent till Initial Pale Ale; dels så ogillar jag faktiskt den plastiga smaken som malten muteras till men samtidigt så kan jag inte sticka under stol med att jag faktiskt avgudar den sköna och fantastiskt goda, svalkande malten som flirtar både med efterrätter och smörkola.
Jag ska definitivt fortsätta att prova och smaka Södra Maltfabrikens öl – förhoppningsvis blir det också ett besök nu till sommaren!

Södra Maltfabrikens Initial Pale Ale finns i Systembolagets e-beställningssortiment för 19,90:-
En flaska innehåller 33cl 5,1% Pale Ale. Se till att köpa en av varje från Södra för den där ”varumärkes”smaken är fantastiskt intressant!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *