RSS Feed

Södra Maltfabriken: Poking IPA

juni 10, 2012 by martin

Jag har redan bestämt mig för att försöka besöka några mikrobryggerier i sommar – må det så vara för ett reportages skull eller bara för att smaka lite färska öl men några bryggeri vill jag hinna med och Södra Maltfabriken skall bli ett av dem!
Fram tills dess får jag nöja mig med att provsmaka en till av Södras färska, fina öl.
Den här gången står Poking IPA på tur – en stark (7,5%) India Pale Ale med hög bitterhet som då bör göra skäl för namnet…

Jag häller upp en härlig brygd som nästan liknar tunn nyponsoppa i mitt glas, den är grumlig och pockar på min uppmärksamhet. Skummet är tjockt och ljust gulfärgat som stannar länge i glaset – här skall inte stressas!
Lukten bär distinkta drag av jäst, malt och Centennialhumle (tror jag) – citrus luktar det i alla fall och jag tror att jag träffar rätt när jag sneglar åt Centennial?
Jag tycker mig också känna igen en speciell lukt som jag redan uppmärksammade i Rude Lager men som jag där trodde var en humlesort som jag inte kände igen – nu får jag väl erkänna att jag måste haft fel eftersom de båda ölen inte alls innehåller samma humlesorter.

Jag blir förvånad över det första smakprovet – jag trodde att jag skulle känna lite citrussmak eller blommighet men får till en början endast smak av malt och den där generella humlekänslan – men den biter skönt i kinderna!
En större och mer intensiv smakomgång framkallar den där karaktäriska smaken som jag hittills endast känt av i Södra Maltfabrikens öl, den är ganska framträdande samtidigt som den inte är påträngande. Jag vet inte hur jag ska beskriva den och jag vet ännu inte om jag tycker om smaken eller ogillar den.
Efter ett tag så blommar äntligen citrusträden och nu framträder frukterna med smak av apelsinskal och kanske en gnutta pomerans – riktigt gott. Jag sväljer och får en rejäl rysning av alkohol som efterföljs av ett ordentligt, kärleksfullt humlebett.
Blommigheten kommer äntligen fram när jag tar en vanlig klunk men här kommer också Södras speciella smak som jag nu beslutar mig för att gilla, åtminstone i Poking IPA:s fall.

Södra Maltfabriken levererar här en skönt stark IPA med bra, beskt riv som jag uppskattar men jag saknar faktiskt blommigheten och fruktigheten som mina favorit ale levererar och som Poking IPA inte har.
Ett högt betyg ger jag i alla fall – den här ölen är ett bra avslut på en kväll som inletts till tonerna av Rude Lager!

Södra Maltfabrikens Poking IPA finns i Systembolagets E-beställningssortiment. För 22,90:- får du styrka (7,5%), bitterhet (96 IBU) och ett bra bett i kinderna – allt serverat ur en 33cl flaska!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *