RSS Feed

Södra Maltfabriken: Rude Lager

juni 5, 2012 by martin

Återigen blir det en recension av en öl ur Systembolagets e-beställningssortiment. Idag är det den första av tre öl från Södra Maltfabriken som ligger i Handen, strax utanför Stockholm. Bryggeriet är helt nystartat (2011) och drivs av Niklas Hjelm och Magnus Mårdberg. Först ut är deras Rude Lager som enligt bryggarna är ”…en smakrik lageröl med lite extra krut av humlesorterna Perle, Saaz och Cascade. Som grädde på moset är den torrhumlad med Amarillo.”.
Låter fantastiskt i mina öron som sann Amarillo-älskare!
Låt oss testa! 

När jag häller upp ölen så ser jag ett karaktäristiskt lagerskum som snabbt antar formen av en tunn liten hinna i ljust gul-beige färg. Drycken är grumlig som den ska vara från ett mikrobryggeri och den är härligt nyanserad i orangea koppartoner.
Lukten som möter mig består av en tydlig maltarom och sedan den utpräglade, nästan stickiga, blommiga Amarillodoften. Det finns något annat lite vildare bland lukterna också – definitivt en annan humlesort som kittlar mitt intresse.
Den där vilda humlekaraktären återkommer också i smaken och dominerar över malten. Jag får en tunn, parfymerad upplevelse i munnen – beskan av humle framträder milt i eftersmaken.
Min andra smakomgång ger mig lite jäst och en len, fin maltsmak utan någon nämnvärd besk sensation. Eftersmaken är denna gång sval och len och lämnar en försiktig liten känsla av torrhet i kinderna.
En sommarklunk då!
Här belönas jag med en underbar svalka med lite maltkaraktär och en vackert avrundad humleton – härligt!

Detta är en mycket intressant lager med både djup och hjärta som kommer att passa dig alldeles utmärkt på balkongen eller uteplatsen i sommar. Den funkar nog ypperligt som en god grillkompis också om det är du som är grillmästare!
Jag rekommenderar definitivt att du beställer några flaskor ”hem” till ditt Systembolag, om så bara för att kunna bevittna ett storslaget mikrobryggeri på frammarsch – du blir ju liksom en del i historien nu…

Södra Maltfabrikens Rude Lager innehåller 5,3% alkohol och finns i E-beställningssortimentet. Den kostar 19,90:- för 33cl och det är den definitivt värd!


1 kommentar »

  1. […] Södra Maltfabriken levererar här en skönt stark IPA med bra, beskt riv som jag uppskattar men jag saknar faktiskt blommigheten och fruktigheten som mina favorit ale levererar och som Poking IPA inte har. Ett högt betyg ger jag i alla fall – den här ölen är ett bra avslut på en kväll som inletts till tonerna av Rude Lager! […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *