RSS Feed

Södra Pale Ale

juli 19, 2012 by martin

E-beställningssortimentet gynnar mig mer och mer i mina upplevelser och får mig att hitta fler favoriter bland tidigare okända mikrobryggerier i Sverige.
Södra Maltfabriken är ett av de bryggerier som växer sig starkare i mitt hjärta för varje öl jag provar. Det började med en intressant trilogi som spretade i upplevelser men som hade en gjuten grund som lyste igenom i alla tre drycker. Nu har turen kommit till något som kan liknas vid deras fågel Fenix; med nytt varumärke och helt nya varianter på deras Lager, Pale Ale och IPA.
I Södra Maltfabrikens andra batch ut till Systembolaget finner vi denna Pale Ale som andas nytänk och nytändning – borta är ”Initial”, nu heter den rätt och slätt ”Pale Ale”.

Som namnet avslöjar är denna Pale Ale ganska ljus – den skimrar av en ljust bärnstensfärgad och grumlig färg. Några bubblor flyter upp från glasets botten och färdas hastigt upp mot den tunna, bräckliga skumkronan som redan innehåller flertalet lite störe bubblor. Skummet har en ”off-white”-nyans som släpper igenom lite av ölets färg.
Jag är redan intresserad och något inom mig säger att jag kommer bli rejält nöjd med den här brygden så jag sätter näsan till glaset och börjar le ännu mer inombords.
Jag känner en fantastisk blommighet som blandar sig bra med aromer av malt och smörkola. Jag känner också lite grapefruit eller passionsfrukt – mycket lovande!
Smaken bjuder på underbart knäckig malt med lite humle i bakgrunden – det sticker lite på tungan och jag får en skön smörig beska som eftersmak tillsammans med lite granna bitterhet.
Efter fler avsmakningar så känner jag också lite smörkola, en smula blommig humle och lite jäst i bakgrunden som avslutas med en fin beska i kinderna och lite torr mun.
Min törstande klunk ger en len, sval och skön känsla – Södra Pale Ale biter som en riktig ale men den har också finess!

Äntligen! Här har vi en riktig high score-öl från Södra Maltfabriken!
Borta är den lustiga, syntetiska smaken, kvar är sköna toner av kola och caramel-malt, kvar är ”varumärkessmaken” och sen är det tillsatt lite kärlek och lite blommig humle – helt enkelt underbar.
Jag kan inte annat än att ge full pott till Södra Pale Ale – en fantastisk pale ale i beställningssortimentet där 33cl av denna 5% dryck kostar 19,90:-
Det är bara att beställa!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *