RSS Feed

S:t Eriks Julporter

december 11, 2012 by martin

Ikväll så tittar jag ut och på det tjocka täcket av snö på balkongen och ler när jag tänker på vår son och hans första, riktiga snowracer-äventyr i pulkabacken i helgen. Det känns som om vi kommer få en riktigt mysig jul med snö och många härliga stunder under den långa ledigheten. Snön och lugnet från ledigheten gör att jag tycker det känns passande med porter och stout – dessa mustiga öl som värmer och som man kan sitta och smutta på länge.
Lyckligtvis är vinter- och jul-sortimentet ganska välfyllt med just de ölsorterna och nu tänkte jag dela med mig av mina tankar kring en av dem:
S:t Eriks ekologiska Julporter.

Ölen landar lite lättare i glaset än andra likvärdiga brygder men lämnar en krona av det typiska snittet; bubbligt, tjockt och åt det ljusbruna, gyllene hållet.
Det är en skönhet att titta på – en väldigt mörk dryck med rödbruna toner i bottnen av glaset.
Lukten bär tydliga tecken av den karamellmalt och chokladmalt som använts. Vidare luktsensationer bjuder på ett uns metall och torkade plommon.
Smaken är ganska lätt och har en knäckig karaktär av torkad frukt med rostad malt, lite kaffe med choklad och friska toner av fruktskal.
Eftersmaken är mild och bjuder på en liten gnutta beska.

Jessica Heidrich som är S:t Eriks bryggare sedan 2009 beskriver sin Julporter som ”en frisk, läcker och chokladig porter som är både lätt och snygg, fastän den har pondus” och hon kan inte ha mer rätt!
Jag sammanfattar med att konstatera att det här är en väldigt fruktig och fräsch porter som jag inte kan annat än att rekommendera. Den har en väl avvägd beska och tar ett skönt avstamp från det tyngre kaffe/choklad-dominanta porterlandskapet och andas tradition, upptäckarlust och nytänk.
Jag gillar den skarpt och det kommer nog du också göra, speciellt om du gillar lite mörkare öl till jul. Den passar alldeles utmärkt för sig själv, till julbordet men även till knäcken framför Kalle!

S:t Eriks Julporter finns förhoppningsvis kvar i Systembolagets hyllor för tillfälliga öl nu inför julen – en 33cl flaska kostar 21,90:- och alkoholhalten ligger på (ganska) blygsamma 5,9%


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *