RSS Feed

Julöl: There is no santa

november 27, 2011 by martin

Nu kommer turen till en favorit från ölriket i väst! Brewdog har mig veterligen ännu inte begåvat vårt land med någon julöl, åtminstone inte någon som jag har hittat. Nu blir det dock ändring på det i och med att ”There is no santa” gör sin entré i hyllorna. Som etiketten antyder är detta inte någon vanlig julöl utan en kryddad öl – högintressant och genialiskt som vanligt från Brewdog!
Nu återstår bara att se ifall skottarna lyckas igen eller ifall de grävt för långt ned i säcken…

Jag häller upp brygden i ett ganska stort, brett ölglas… Jäklar! Den här ölen vet verkligen hur det skall skumma!
Ett extremt virilt, busigt och energiskt skum fyller upp hela glaset och vill fortsätta ut ur glaset, ned på bordet. Jag kan inte riktigt komma på vad jag skall kalla färgen så det får bli ”gyllenbeige”.

Det räcker med att jag sniffar lite på flaskan för att jag skall börja skratta, Brewdog kommer inte att göra mig besviken den här gången heller!
När skummet lugnat ned sig en smula så sätter jag näsan till glaset, blundar och luktar…
NU ÄR DET JUL IGEN!!
Jag ler stort och befinner mig i någons julkök som litet barn; lukten av julebak och julkryddor far runt i rummet och i mitt huvud. Flera gånger behöver jag lukta för att inte glömma känslan – det känns ungefär som när man börjar vakna från en dröm som man vill stanna i.

Efter ett bra tag av luktande så förmår jag mig till slut att börja smaka.
Brewdog ger mig en lagom tunn beska och en mustig smak med associationer till vörtbröd i julklapp! Humlekaraktären dominerar inte utan sitter lite som farmor i en fåtölj i bakgrunden och njuter av sällskapet.
En stund efter att jag har svalt så belönas jag med kanel till gröten.

I efterhand så roar jag mig med att läsa vad Systembolaget nämner i sin beskrivning; den ska smaka ingefära, pumpernickel, katrinplommon, mjuk pepparkaka osv. Jag tycker att det är lite lustigt eftersom jag har fått klara indikationer på smak av vörtbröd och kanel? Vid lite efterforskning så visar det sig dock att jag har rätt; i vörtbröd använder man ju ofta ingefära, pomeransskal och massor av andra kryddor som hör julen till, kryddor som också tas upp i bolagets beskrivning.

Som avslutning kan jag bara säga att det här är en underbar, fantastisk julöl som inte är blyg med beskan men som har hittat de perfekta kryddorna för att balansera den. Det här är definitivt en öl för dig som redan saknar julbordets smaker och som fällt en liten tår över att Wicked Wines ”Midvinternattens mörker” ännu inte funnit sin väg till Systembolagets hyllor.

Brewdog levererar återigen ett mästerverk med kärlek och även om de påstår att tomten inte finns så tycker jag att de har fel; tomten finns och bakom skägget, innanför västen har han en eller två ”There is no santa” från Brewdog breweries som du kan få smaka. Om du är snäll…
Toppklass!

There is no santa finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. Julen levereras med 4,7% alkohol i en 33cl butelj som kostar 19,90:- ett rent kap om du frågar mig!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *