RSS Feed

Julöl: Underlig jul

december 8, 2011 by martin

Som en Douglas Adams trilogi eller kanske en baklängesversion  av ”tio små negerpojkar” blir våra 13 recensioner av jul- och vinter-öl plötsligt 14!
Tack vare vår vän Johan så trillade jag dit på ”en enda öl till” – den norska ”Underlig Jul”.
Våra ölprovningar har ju bestått mest av svenska öl men också lite tyska, belgiska och isländska så varför inte prova en från vårt kära grannland? Är det så att en öl från hurtigland kan vare dritbra?
Läs vidare och häpnas över vad de norska magikerna på ”Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri” har skapat!

Jag häller upp ölen bryskt (läser i efterhand att man skall hälla upp den försiktgt…) och får ett underbart tjockt, gyllengult skum och redan nu slås jag av en härlig jullukt! Vörtbröd och glöggkryddor fortplantar sig i luften med en gång…
Jag anar redan att detta kan vara årets bästa, 100% riktiga julöl – och nummer 14…som aldrig ens skulle testats!
I glaset är Underlig jul åt det mörkbruna hållet som släpper igenom lite rödaktiga toner – ölen ser lite grumlig ut vilket förmodligen beror på att jag hällt upp den för snabbt.

Jag tar en liten smak och möts av en mjuk beska och en stum allmän känsla. Ölen går ned lätt och lämnar endast lite kolsyrekänsla som kvitto.
En större mun med öl som får åka runt i munnen sänder mer distinkta smaksignaler av koriander, nejlika och en smula kanel. Jag får en mycket behaglig känsla i munnen och ölen lämnar en frisk, syrlig känsla efter sig.
Jag låter smaklökarna vila lite och plötsligt blommar lite kanelsmak fram, följt av kanelens karakteristiska strävhet – väldigt intressant!
Jag provar sedan min egen stil (som jag förresten börjar uppskatta mer och mer som ett komplement till traditionell avsmakning) – en relativt stor klunk som jag sväljer på en gång. Nu framträder ytterligare en julkrydda i form av kardemumma och nu är jag övertygad om att detta sannerligen är en ”underlig” öl samtidigt som den är rolig och komplex – precis som julen!

Jag antecknar mina upplevelser, funderar lite och återgår till att läsa på flaskan. Jag ser att ”Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri” rekommenderar ölen tillsammans med julkakor och jag börjar lystet titta på pepparkakshuset som vår son gjort för några dagar sedan. En minut senare sitter jag med en bit av taket i munnen och undrar om jag är riktigt klok?
Strunt samma – jag har gjort värre saker. Jag tar en försiktig mun av ölen – jag har fortfarande klara smakspår av pepparkakshuset och ”Non-stop” i munnen.
Jag blundar och låter smakerna komma.
Jag ler.
Jag är 8 år igen – jag hör ”Tipp tapp” i bakgrunden och jag tycker mig ana en julgran som redan är klädd!
Tomten kommer nog snart!

Underlig jul finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. En halvliter äkta jul kostar 45,90:- och innehåller 6,5% äkta tomteglädje!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *