RSS Feed

Värmdö Bryggeri: Premium Lager

februari 24, 2013 by martin

Premium lager - Värmdö styleNya öl är ju alltid spännande och det enda som egentligen kan toppa det är ju såklart nya öl från ett nytt bryggeri!
I beställningssortimentet på Systembolaget botaniserade jag en hel del nu i början av februari och något som fångade mitt öga var två nya öl från ett bryggeri väldigt nära – Värmdö bryggeri.
Stefan Slätt och Joakim Tillman verkar dela mitt stora ölintresse men till skillnad från mig så har de tagit sitt intresse steget längre och klivit ut i bryggandets stora värld. Joel Linderoth på Beersweden har fått äran att intervjua dem (läs hela storyn här) och när jag läser historien om dessa två herrar så förundras jag över deras mod – de har (såvitt jag förstår) slängt sig handlöst in i bryggandets magi utan några egentliga erfarenheter av att brygga storskaligt.
För mig blir det hela högintressant eftersom jag och alla ni som läser nu har möjlighet att följa ett alldeles nystartat bryggeri från början – det är sällan som man som ölentusiast får uppleva höjdpunkterna, avåkningarna samt den ständiga strävan efter förbättring och perfektion för ingen kan ju vara bäst från första början eller?

Ett kraterrikt, jättefrodigt skum fyller glatt mitt glas och försöker med all kraft dölja den gyllengula, halvgrumliga lagerölen.
Lukten är härligt hantverksmässig med sin matiga maltkaraktär, sin svaga jästdoft och lite lätta syrlighet.
En liten munfull får vara domaren och betygen lär inte vänta på sig; här känner jag en härlig maltsmak som får snart får sällskap av ett skönt och försiktigt humlenafs. Jag anar lite jäst här och där – eftersmaken attackerar främst tungan med beska som senare bjuder lite metallisk känsla följt av lite fruktighet och något som jag upplever som grapesmak.
Efter några fler smakprover och faktiskt en bra stund efter att ölen är slut så framträder dock något som jag inte uppskattar lika mycket som ölen i sig. Nu känner jag av en fadd och dammig jästsmak som vägrar släppa taget om smaklökarna – det dröjer ett bra tag innan den lugnar ned sig. Tydligen var bryggherrarna en aning otåliga inför denna första batch av ölen, vilket gjort att mängden jästfällning har blivit en smula hög.

Värmdö Bryggeri har, jästfällningen till trots, lyckats riktigt bra med sin första lager – en lageröl som inte skäms för sin ”hantverksbeska”. I min värld är beskan ganska hög för att vara en lager men i och för sig så är det ju inget annat än en smaksak.
Jag provade ölen tillsammans med lite färsfyllda paprikor som min hustru tillagat och det passade alldeles utmärkt – den söta paprikasmaken och den tjocka ostsmaken framhävdes ljuvligt väl tack vare beskan!

Värmdö Bryggeris Premium Lager finns i Systembolagets e-beställningssortiment där du kan få smaka 33cl av en 5,2% hantverkslager för endast 22:-
Jag ger den en stark 5/10, ett betyg som definitivt kommer att öka med flera poäng om några batcher då jag är övertygad om att Stefan och Joakim fått till slutklämmen ordentligt.
Min rekommendation är att smaka och följa utvecklingen av detta mycket lovande bryggeri!


1 kommentar »

  1. […] Ale. Det alldeles nya bryggeriet på Ingarö levererade i sista blogginlägget sin Premium lager (se recensionen på FoodieYuko) som var mycket intressant även om den var en smula ung och vilsen i delar av smaken. Just […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *