RSS Feed

Vinteröl: Sigtuna vinterlager

november 27, 2011 by martin

Nu raskt över till ölen med räven som tittar över isen – Sigtuna vinterlager är på tur!
Som ni vet så går Sigtuna brygghus från klarhet till klarhet i min bok och det är kul att se att de nu går på egna ben (recept) och levererar en fin, mörk lager.
Innan ni läser recensionen så får ni ta i beaktning att jag nu har provat ganska många julöl och därför känner mig en smula inträngd i hörnet av mustiga, kryddiga brygder. Sigtuna vinterlager tillhör inte den kategorin och har därför inte heller hamnat under ”Julöl” i bloggen.
Så…är den bra då? Läs vidare och ta reda på vad jag tycker!!

Jag häller upp ölen bryskt som vanligt i ett någorlunda djupt, brett glas och får ett lite blygt, tätt skum som inte når över centimetern. Ölet har nästan samma färg som Coca-Cola och skummet är åt det ljusare hållet även om det påminner om skummet från den sistnämnda drycken.
Jag luktar ordentligt i glaset och känner lukten av en krydda som jag inte känner igen – lukten växlar mellan ingenting och lite koriander kanske.

Vid första smaken så får jag en bränd arom och lite, lite humlebeska. Den här ölen är ganska tunn i smaken och är överlag relativt smaklös för att vara en mörk vinteröl.
Jag tar en större munfull och nu känner jag smakerna från en ljus ale med lite bränd karaktär – räven i snön på etiketten passar verkligen bra på något sätt!
Jag känner mig lite besviken över Sigtunas vinteröl men plötsligt slår det mig – det är ju inte en vinterale jag smakar, det är ju en vinterLAGER! Mitt eventuella missnöje försvinner och jag ler stort när jag inser att jag har hittat en ny favorit-lager!

När jag smakar på mitt egna sätt så känner jag genast igen de saker som jag värdesätter hos en bra lager – den glider ner i halsen på ett lent, elegantfullt sätt och lämnar en friskhet i munnen. Där finns en liten sötma som modigt kämpar mot den försvinnande, svaga beskan. Dock så vinner humlen den här gången men ölen vinner samtidigt mitt hjärta.
Det här är en mycket bra mörk lager som har hjärtat på rätt ställe och den har nästan en snäll ale:s karaktär. Den passar utmärkt till förfesten på nyårsafton och speciellt tillsammans med några hors d’oeuvres med räkor och ägg!

Sigtuna vinterlager är en del av Systemblagets tillfälliga sortiment. En 33cl flaska 5,2% vinterlager kostar 19:90:-


2 Comments »

 1. Marcus Gidén skriver:

  Jag gillar fenomenet att du druckit några julöl innan och dessutom får doftinslaget ”ingenting” när du provar denna 🙂 Coincidence?

  Kul med lite tips, jag ska prova några av de du skrivit om. Vilken julöl/vinteröl ska jag köpa om jag bara ska köpa en?

  • Martin skriver:

   Heheh…jo det kan ju faktiskt ha med saken att göra – både lukt och smak börjar kanske tyna bort från mig.
   Om du bara ska köpa en enda julöl i år så skulle jag nog luta åt, ”There is no santa” – den smäller högst just nu.
   Men då får du också vara förberedd på att det är en riktig julöl med allt vad det innebär! 🙂
   Kommentera gärna mer när du smakat – skulle vara intressant att se ifall du håller med mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *