RSS Feed

Wells Bombardier

juli 15, 2012 by martin

Jag fortsätter avsmakningen av Storbritanniens ölsort bitter (en variant på Pal Ale) som startade i och med att jag provade Lancaster bomber från Thwaites.
Ölen då bar modellnamnet från ett av de viktiga bombplanen under andra världskriget, tillverkat av Avro och nu faller valet istället på en befälsrank inom bl.a. Storbritanniens artilleri, nämligen ”bombardier” som är motsvarigheten till korpral.
Vi ställer bombplanet mot korpralen för artilleriet och ser vem som varar längst – matchen kan te sig ojämn men vem vet, kanske har marktrupperna ett äss i rockärmen?

Skummet tar befälet direkt och sätter kronan på kartan med ett fantastiskt bubbligt, smutsvitt skum som innehåller mycket roliga bubblor i varierande storlek.
Själva kroppen har samma toner som ett rödvin fast med lite mer åt det bruna hållet och det glänser som välpolerade medaljer.
Det luktar inte direkt krut om denna bitter men däremot framträder fina aromer av malt, sötma och bigarråer.
Vad sägs om en smak av soldatlivet? Självklart!
Smaken är till en början behagligt maltig med lite sötma och körsbärsnyanser och utvecklar sig efter upprepade avsmakningar till en relativt söt öl med en subtil humlekaraktär.
Som eftersmak bjuds svalka i kinderna och en druvsmak som håller sig kvar en stund innan ”höger-vänster om, marsch”.
Ananasen som enligt Systembolaget skall vara en av dofterna infinner sig inte vid uppställningen, kanske har jag misstagit den för bigarråerna?

Som avslutning av denna korprals karriär, kan jag sammanfatta den med att det är en härlig bitter som man definitivt kan få användning för i sommarvärmen eller framför brasan en höstkväll.
Tyvärr måste jag erkänna att jag i matchen mellan Lancaster och Bombardier föredrar flygvapnet eftersom den känns mycket fräschare och innehåller fler smaksensationer.
Om Lancaster Bomber råkar vara slut så kan jag dock rekommendera Wells Bombardier varmt. Den finns i Systembolagets ordinarie sortiment, kostar 19,90:- för en halvliter som med sina 5,2% alkohol passar perfekt till lite enklare husmanskost!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *