RSS Feed

Vinteröl: Ayinger Winter-Bock

november 28, 2011 by martin

Ibland så provar man för många öl…
Ibland kan man tycka att man provat så många öl att man tappar räkningen på dem…
Det kan hända dig, för det hände mig!
Idag när jag tog upp matlådan ur väskan upptäckte jag en A4 sida med massa nedkrafsade bokstäver, läskigt likt något som jag plitat ned under tiden jag provat öl.
Ser man på! En nästan färdig recension av en Vinter-bock från tyskland!
Tyvärr så blir det svårt för mig att beskriva mina känslor eftersom det var ett bra tag sedan jag smakade den här ölen men jag skall göra mitt bästa…
Brauerei Aying grundades 1878, ligger söder om München och skryter gärna om att de värnar om den Bayerska ölkulturen.
I den här upplagan får vi se hur den bayerska kulturen från ett av europas mest avancerade bryggerier står sig en en smålännings smakrike!

I min begränsade värld av öl så skall ett bayerskt öl vara relativt mörkt, kanske mer åt det rödaktiga hållet och här blir jag definitivt inte besviken. Winter-bock stoltserar med en riktigt mörkbrun färg och levererar ett fint, ganska ljust skum.
Lukten är precis så mustig som jag väntat mig och den innehåller sötma som liknar russin eller fikon.
När jag till en början smakar fint på ölen så möts jag av torkade fikon, sötma, rostad malt och en väldigt len helhetskänsla.

Jag tar en större mun och nu känns bocken mycket friskare och mildare. Fikonsmaken har bytts ut mot något lite mer syrligare eller…ja…annorlunda – dadlar eller vindruvor eller russin. Svårt att skilja dem åt!
När jag sväljer så får jag en typisk alkorysning som jag faktiskt väntat mig av en bocköl.
Jag tar min egna lagom stora klunk och smakar på vad som erbjuds efteråt och nu får jag en tydlig smak av torkade dadlar – ingen alkosmak eller rysning dock!

Det här är en mycket trevlig, tysk vinteröl och jag ger den mer än gärna ett starkt medelbetyg.
För min smak så är den lite väl söt men jag tror att den skulle passa utmärkt med köttbullarna och brysselkålen på julbordet.

Ayinger Winter-Bock ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment, vintern 2011. Den kostar 29,90:- för en halvliter på 6,7%.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *