RSS Feed

Wisby Weisse

augusti 19, 2012 by martin

Det som är intressant med veteöl är ju delivis att man använder vete som får ersätta en del (och i vissa fall hela) mängden med kornmalt som gör att karaktären på ölen blir helt annorlunda. Själv tycker jag att det är en balansgång eftersom smaken av vete oftast bär en mer spannmålsaktig karaktär men också är lite torrare och kanske till och med kärvt. Utbudet hos Systembolagets  är också mer begränsat, vilket gör att det känns lättare att skaffa sig en bra utsikt över de veteöl som finns tillgängliga.
Återigen recenserar jag en Spendrupsöl utan att veta om det och denna gång är det Gotlands bryggeri som står för tillverkningen och bryggmästare är Johan Spendrup.

Som vanligt när det gäller veteöl så är skummet fantastiskt bubbligt och vitt – jag fyller med enkelhet en hand högt skum och observerar glatt ett myller av bubblor på bottnen av glaset där vätskan är gul, grumlig och bär en nyans av brunrött.
Näsan bjuds på äkta veteöl med ganska klara toner av vete, jäst och någon exotisk frukt – det luktar typisk veteöl!
När jag smakar på Johan Spendrups skapelse så känner jag omedelbart en ganska stark och omfamnande vetesmak som inte är blyg med sin torrhet – jag känner också lite svaga toner av jäst och någon citrusfrukt, kanske apelsin?
Lite senare i ölsmakandet upplever jag tydligare den typiska syrligheten som jag tycker ett veteöl skall ha – den kompletteras väl med sötma och en klar klang av vete, lite beska och vetets fadda karaktär.
Min törstande klunk bjuder på upplevelser av apelsinskal, citrus och fräsch vete – den här ölen är faktiskt oerhört läskande och sätter pricken över i:et med sin ganska långvariga, syrliga eftersmak.

Vad ska man säga? Det här är en klassisk veteöl utan några konstigheter som står sig väl – Jädraöl Vetefan är dock några snäpp bättre. Jag uppskattar de härliga, försiktiga citrustonerna som framhäver vetets bästa karaktärsdrag på ett fenomenalt sätt.
Höga tankar om ett Spendrupsöl som står sig väl i konkurrensen – våga prova!
Wisby Weisse finns i Systembolagets ordinarie sortiment – en flaska innehåller en halvliter 5,2% fin veteöl och kostar 26:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *