RSS Feed

Tebasaki

juli 21, 2020 by martin

Att Japan är ett land som bjuder på underbara kulinariska upplevelser, vet du förmodligen redan. De flesta av er tänker säkert på nyttig mat såsom sushi, sashimi och sjögräs i mängder men faktum är att det finns en betydligt onyttigare, och ännu godare sida när det kommer till mat i det uppåtgående solens rike.

Tebasaki är ljuvliga, friterade kycklingvingar som har doppats i sås och serveras som förrätt tillsammans med ris och kanske något fräscht vid sidan av. Receptet är väldigt enkelt och det går relativt snabbt att tillaga. Häng med och fritera lite kyckling som lätt blir bjudningens höjdpunkt!

Ingredienser:

  • 800 gram kycklingvingar
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk brunt socker (originalreceptet säger 3 msk, men vi tyckte att det blev alldeles för sött)
  • 3 msk soya
  • 3 msk sake (finns på Systembolaget)
  • 3 msk mirin (finns i asiatiska affärer men även i välsorterade mataffärer i avdelningen för asiatisk / ”världens mat”)
  • 1 msk saft från ingefära
  • Sesamfrön

Börja med att dela vingarna så att det blir mindre delar. Skär av vingspetsen om inte detta är gjort. Salta och peppra vingarna ordentligt och lägg dem sedan i en bunke och blanda delarna ordentligt så att salt och peppar sprids jämnt. Låt marinera i minst två timmar i kylen.

Häll soya, sake, mirin, socker och ingefära i en kastrull och koka upp ordentligt så att det ser ut som på bilden nedan. Låt svalna och häll sedan över i en bunke.

Ta ut kycklingvingarna och ”dutta” av så mycket vatten som möjligt med hushållspapper. Ju mindre vatten, desto krispigare blir de.
Panera vingarna med potatismjöl.
Värm upp olja för fritering, oljan ska ha en temperatur kring 160°C.

När oljan är varm, börja fritera vingarna första omgången. Du kan fylla på med ganska många kycklingdelar, det viktigaste är att du inte tappar för mycket värme. Det ska bubbla ganska bra om delarna när du stoppar i dem.
Fritera i 10 minuter. Ta sedan upp vingarna och låt dem rinna av på en tallrik med hushållspapper.
Repetera tills alla vingar är friterade en gång.

Höj värmen så att oljans värme ligger runt 180-190°C. Fritera vingarna igen men stoppa i ett mindre antal per omgång. Det ska bubbla riktigt starkt om vingarna nu.
Fritera i 2 minuter.

Plocka upp vingarna en i taget och lägg i såsen. Vrid runt så att hela delen täcks av såsen. Lägg på ett serveringsfat och upprepa tills du tömt kastrullen på kyckling. Strö på sesamfrön om du vill.
Tillsätt nästa omgång och upprepa tills du är klar.

Servera med ris för en matig måltid, eller med lite grönt som en förrätt.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *