RSS Feed

Semesteröl: Thailand del 2

februari 10, 2013 by martin

Chang ClassicI mitt letande efter den perfekta semesterölen från Thailand har turen nu kommit till ThaiBev:s kvartett av ljusa lageröl (där jag nu upptäcker att jag endast antecknat upplevelserna från tre).
Vid den första anblicken av dessa flaskor så slås man nog direkt av att stilen på logotypen är väldigt lik den som ett danskt bryggeri också stoltserar med och det är egentligen inte så konstigt. Carlsberg och ThaiBev samarbetade nämligen för drygt tio år sedan i ett försök om att skapa en slags bryggeridominans i asien men Carlsberg drog sig ur, fick böta och lämnade logotypstilen som enda minne.
Lite kul är det också att se sambandet när man tänker på Carlsbergs en smula vidriga ”Elefantöl” – någon på Carlsberg måste ha fått en rejäl snilleblixt när man introducerade samarbetet…
På bilden ser vi den klassiska lagerölen från ThaiBev – Chang (Classic) men för den sanna ölentusiasten finns faktiskt fler öl med nästan samma namn att smaka och upplevelserna spretar ordentligt åt alla håll…

Chang Classic (6,4%)
Det här måste ju vara Thailands svar på Budweiser och om man läser innehållsförteckningen (eller googlar loss på nätet) så upptäcker man också att det faktiskt stämmer – Chang innehåller också ris liksom sin smaklöse, amerikanska broder.
I glaset är elefanten gul och klar och bär en drygt centimeter hög krona av relativt tjockt skum.
Lukten är lite ”höig” och bär en oangenäm skugga av Thailändskt kranvatten…
I munnen känner jag en ganska kraftig maltkaraktär som känns förvånansvärt mustig – den varvas med sötma och lite alkohol.
Eftersmaken innehåller en ansenlig mängd malttoner och en mycket svag beska – upplevelsen lutar åt sädesfältets håll snarare än risfältet…
En vanlig, törstig klunk ger en svag beska och en fin, rund avslutning.

Sin alkoholstyrka till trots så känns det här som en något svagare Thailändare – visserligen så behöver inte citruskaraktären vara ett genomgående tema för svalkande lageröl men Chang Classic saknar faktiskt något friskt. Lägg där till den obehagliga luktupplevelsen jag kände i början så landar vi på en svag 5/10. Jag måste dock erkänna att den robusta maltkroppen fungerar alldeles utmärkt till middagsrätten!

Chang DraughtChang Draught (5,0%)
En draught på flaska eller burk skall ju vara den öl som smakar som om den kom direkt ur fatet och Changs dylika är riktigt fin faktiskt!
I mitt glas vilar en stor skummande krona som är ljust gyllengul, skummet lugnar ned sig efter en stund till en tunn hinna.
Det luktar lite syrligt och jag anar en tydlig arom av mörkt rågbröd – högst intressant!
Smaken är ljuvligt syrlig med ganska uttalad brödkaraktär – nästan som surdegsbröd. Smaken glider iväg och avslutas alldeles för snabbt i ett platt fall.
I eftersmaken anar jag lite citrus men tyvärr så stannar den inte heller kvar utan försvinner ganska hastigt.

Det här var ett mycket fräscht och uppfriskande öl med en fin överraskning i smaken – jag trodde verkligen inte att jag skulle finna brödighet i kombination med citrus i en Thai-öl.
Betyget blir 6/10 och för att återanknyta till mitt smakexperiment så kan jag konstatera att citruskaraktären framtäder mycket tydligare utomhus!

 

Chang ExportChang Export (5,0%)
Här har vi så den öl som ThaiBev exporterar utomlands och då borde den väl slå de andra på fingrarna om det nu inte är så att thailändarna vill hålla det bästa inom landet? Här har man i alla fall tagit avstånd från riset och satsat 100% på malt och det märks…

Gyllengul och skummande är ölen för ögat och lukten bjuder en färd i marsipanens och det ofärdiga, hemmagjorda vinets tecken.
Smaken är tillbakalutad och innehåller såklart citrus, en del malt och så lite jäst. Kroppen är lagom fyllig och eftersmaken är oväntat frisk och krispig!
Jag går ut och njuter den Thailändska värmen – sitter och funderar en stund och smuttar på ölet. Efter en stund framträder en nyans av äppelmust eller vin… Intressant!

Exportvarianten är klart fräschare än både den klassiska storebrodern och draughtölen. En stark sexa (6/10) blir det här – den vinner absolut inte på lukten utan snarare på den fräscha smaken och den härliga citruskaraktären.

ThaiBev bjuder med sina elefantöl Chang kanske inte på den godaste upplevelsen av Thailändsk öl men det står helt klart att skillnaden i smakerna väcker intresset!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *