RSS Feed

Koka kräftor – i maj!?

maj 30, 2011 by martin

Som smålänning så bestod barndomens augustikvällar såklart av kräftskivor med familjen med allt vad det innebar – fåniga hattar, snaps (till de vuxna) och fina goda lokala kräftor. Till skillnad från barndomen så har vuxenlivets kräftskivor tyvärr inneburit fåniga hattar, snaps och halvt ätbara, dyiga kräftor från Kina.
För några år sedan när vi planerade vår sommarresa till mina föräldrar utanför Jönköping så passade min fru på att leta på internet efter något ställe som sålde färska kräftor från Jönköpings närort.
Carléns Fisk & Vätterkräftor hittade hon och vi provade att beställa några hinkar med Vätterkräftor och de var såklart ljuvliga – jag tror vi hade med oss fyra hinkar kräftor med oss hem som vi njöt av många helger under sensommaren.
Nu är vi här igen och denna gång tänkte vi vara lite mer avancerade – sommarens första kräftfiske har givit frukt och Carléns säljer nu färska, levande kräftor till den som önskar (ring och hör efter först så att det säkert finns hemma) så vi tänkte koka kräftorna själva för att förfina receptet och tillvägagångssättet inför en eventuell kräftskiva i augusti.

Det är alltid roligt att se när små företag med sunda idéer och genuin kärlek till sitt hantverk börjar blomma och uppnå framgång; den ”lilla röda stugan” där Carléns sålde kräftor till oss för några år sedan har blivit utbytt mot en stor, vacker byggnad som ser superfräsch ut. Allt bär tecken på framgång och en lyckad affärsidé och Maria som tar emot oss är som vanligt glad, välkomnande och hjälpsam.
Vi fick med oss en hel kartong med levande, spretande och sökande kräftor hem. För skojs skull och för att vi var nyfikna så tillagade Yuko först några av kräftorna på ett lite annorlunda sätt; kräftorna avlivades med kniv och marinerades i citron, olja och vitlök för att sedan grillas!
Huvuddelen av kräftorna sparade vi däremot till årets första (och mitt livs tidigaste) kräftkok!
Bilder på kräftorna när de grillas finns på vår Facebooksida tillsammans med andra bilder från kräftkoket!

Utmaningarna med att göra sitt första kräftkok är påtagliga – vilket recept skall man använda? Hur kokar man kräftorna? Skulle man skölja dem innan och isåfall hur mycket? Internet ger svar på det mesta men tyvärr så kunde inte internet hjälpa oss med att hitta krondill – en krydda vars tillgång verkar vara oerhört starkt knuten till säsongerna. Nu blev vi faktiskt förvarnade av Maria på Carléns att det kanske skulle vara svårt att hitta krondill (till och med den djupfrysta varianten var omöjlig att hitta) men som tur var så tipsade hon oss om att man faktiskt kunde använda dillfrön som ett substitut (och när jag skriver substitut så menar jag ”om ingenting annat finns så får det duga”).
Trots att vi varken hittat den näst viktigaste ingrediensen eller kokat kräftor tidigare och så blev det en fantastisk matupplevelse. Tack vare internet, tips från proffsen och såklart min hustrus underbara improvisationsförmåga så satt vi allihop och njöt av smaken och log när vi inombords tänkte oss tillbaka till de mysiga kräftskivor vi upplevt för länge, länge sedan!

Ingredienser:

  • 4 l vatten
  • 1,5-2 kg färska, levande kräftor (vi använde Vätterkräftor från Carléns)
  • 160 g havssalt
  • 2 sockerbitar
  • 1 flaska porter (vi använde Carnegie: 1497)
  • krondill eller c:a 2,5 msk dillfrön (om inte krondill finns att tillgå)

Om ni använder Vätterkräftor så behöver dessa ej sköljas eftersom de inte alls är dyiga som flodkräftor – vi nöjde oss med att leka med dem istället…
Använder ni flodkräftor så behöver ni skölja dem ordentligt i hinkar med färskt vatten, gärna i flera omgångar.
Saltmängden beror helt på egen smak – själva tyckte vi att det blev lite väl salt med 40 g / l vatten så till nästa kok kommer vi nog att minska det till 30 g / l.
Blanda vatten, havssalt, socker, porter och krondill i en stor gryta eller kastrull, koka upp och låt koka i 5-10 minuter. Höj värmen och se till att lagen kokar kraftigt när det är dags att lägga i de första kräftorna (lägg i 5-6 stycken i taget och låt dem koka i 6 minuter). Lägg över kräftorna i en bunke som är nedsänkt i iskallt vatten och koka nästa omgång. Fortsätt tills alla kräftor är kokta. Innan du häller över lagen så kan du byta vattnet som bunken är nedsänkt i mot nytt, iskallt vatten – gärna med lite isbitar i så att kräftorna i lagen kyls ned snabbare.

Låt stå till dagen efter.
Njut! Och glöm inte de löjliga hattarna!

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *