Inget kittlar väl smaklökarna så som minnen gör?
Flertalet studier påvisar att när det gäller minnen så är det smaker och lukter som gör störst inverkan på våra minnen – inte ljud vi hör eller saker vi ser.
I min barndom så tillbringade vi de flesta semesterdagarna i Spanien och därifrån har jag fått två starka minnesmarkörer som omedelbart tar mig tillbaks till barndomen. Paradoxalt nog så är de lukten av hotellkloak (avlopp från duschar etc) och smaken av det ljuvliga bröd som vi bakade idag.
Jag tror att min mamma fick med sig receptet från en bekant på campingen Sol y mar, hon kallar det ”Pan Español” – Spanskt bröd. Jag och min bror kallade det för ”Panne” när vi var små.
Om du har förmågan att planera lite framåt (läs: är kvinna) eller tycker om att baka så är det här ett fantastiskt gott bröd med lagom hård skorpa och ett ljuvligt mjukt inre.
Välkommen till en del av, eller varför inte en ”skiva” av min barndom!
Tänk på att degen skall jäsa minst över natten (jag lät vår jäsa i över 20 timmar).
Pan Español
2 bröd
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 9 dl rågsikt
- 3 dl ljummet vatten
- 3 dl kallt vatten
- 2 tsk salt
- 2 msk olja
- 7-8 dl vetemjöl
Dag 1:
Smula ned jästen i det ljumna vattnet och rör runt tills jästen inte är klumpig längre. Tillsätt 1/3 av rågsikten (3 dl) och bearbeta tills du får en rinnande, klumpfri smet. Täck över skålen ordentligt och låt stå över natten (minst 12 timmar).
Dag 2:
Blanda i kallt vatten, saltet, oljan, resten (6 dl) av rågsikten och vetemjölet. Blanda ordentligt i maskin eller för hand tills du får en fast deg. Låt degen jäsa i c:a en timme.
Mjöla bakbordet och knåda degen med lätta tag, dela den i två delar. Forma till två runda bollar och lägg dem att jäsa i rejält mjölade brödkorgar (eller direkt på plåt med bakplåtspapper) i 30-40 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Om du använt brödkorgar, tippar du över bröden på en smord plåt, annars är det bara att stoppa in plåten i ugnen i c:a 40 minuter eller tills de fått en vacker, gyllenbrun färg.
Låt bröden svalna på galler under en bakduk.
Njut – och glöm inte att ta mycket smör på mackorna när du smakar!