RSS Feed

Påsköl: Saint Landelin Biere de Paques

mars 25, 2012 by martin

Sista nämnvärda ölen ut nu då – Saint Landelin Bière de Pâques!
Denna gång handlar det om en fransk specialöl med massvis av ”hemmagjord” brasserie-känsla.
Saint Landelin har sedan tidigare en öl i Systemets sortiment (Mythique)som jag verkligen tyckte var spännande – den hade bröd, frukt och asiatiska kryddor som vapendragare och bar tydliga drag av cider på något sätt.
Nu till påskölen – och där undrar man ju vad mustaschen och baskerns landsmän har jäst (kokat) ihop…

 Till en början verkar det mycket lovande! Jag häller upp en fantastiskt skumsprudlande öl som ger mer än 5cm täcke. En mysig skumbädd med vad som ser ut som miljontals bubblor retar smaken i mina ögon samtidigt som en vacker ljusbrun, kopparfärgad dryck retar smaklökarna.
Lukten ger en mängd sensationer; jag känner något sött, råmaltigt, lite jäst och sedan något blommigt och någonstans i fjärran tillsammans med en korg med päron!
Jag känner ganska snart att jag vill smaka på den här välluktande, vackra ölen från Frankrike!
Sagt och gjort – en första, liten smak ger känslor av en tunn lager (som Budweiser nästan) och följs sedan av en metallisk smak. Hmmm…inte alls vad jag väntat mig!
En lite större mun nu då, vad får vi då?
Mer enkel lager men sedan framträder även lite sötma och spritighet. Någonstans anar jag en viss träighet och mitt i allt det här ”vanliga” så kommer en ettrig syrlighet på besök – den petar och kittlar längst fram på tungan, väldigt konstigt!
Jag måste ta en sista, ordentlig smak nu – det här känns som om något är galet ju!
Bra – här kommer lite mer fruktighet, nu med lite mer definierat fokus på druva (ungefär som ett vitt vin) och päron tror jag.
Jag ger Saint Landelin en sista smakchans med min ”till-maten” klunk och känner metall, syra, jäst och så den där Budweiser tunnheten –  sammanfattat en besvikelse…

Saint Landelins Bière de Pâques kanske stoltserar med en stor flaska, en rustik etikett och ett fantastiskt yttre men levererar tyvärr inte hela vägen till hjärtat.
Med sin tunna och smala smak kombinerat den lustiga syrligheten som jag bara kan jämföra med de där tabletterna som jag fick tugga efter tandborstning som yngre (ni vet, de som visade vart man missat att borsta), kan jag inte göra annat än att avråda från den här brygden.
Visst är den intressant men jag kan ändå inte komma över min besvikelse över  avsaknaden av bredare smaker – varför inte mer fruktsmak (som cider) när den ändå är så tunn och smal?

Skulle det vara så att du ändå har en Bière de Pâques liggande i förrådet som du sparat till påskmiddagen så kan jag eventuellt sträcka mig till att rekommendera den tillsammans med en frukttallrik, en fruktsallad eller eventuellt en rabarber- eller blåbärs-paj med mycket vaniljsås. Förutsättningen är såklart att du serverar dylika efterrätter till påsk!
Systembolaget säljer Bière de Pâques i sitt tillfälliga sortiment till påsk. 75cl av denna 6,5% starka brygden kostar 46,90:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *