RSS Feed

Stuffed Chook – ”Chef” Yuko style!

december 21, 2011 by martin

Ibland snubblar man över ett fantastiskt fynd när man går och handlar – vad sägs till exempel om en hel, färsk kyckling för 20:- ?
Det roliga med sådana ”fynd” är att man inte drar sig för att experimentera lite och efter ett tags funderande så kom Yuko på den briljanta idén att göra kyckling med fyllning på hennes vis (som i detta fall blev en fusion av recept från internet och tips från Masterchef Australia)!
Om du inte kommit på det än så betyder ordet ”chook” kyckling och kommer från Australien!

Du kommer att behöva:

  • 1 lök
  • 1 paket bacon
  • 1 färsk, hel kyckling
  • 2 ägg
  • 1 citron
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Persilja – färsk eller fryst
  • Vin
  • 1 halv halv baguette (1/4 baguette)

 

Börja med att dela bacon i tärningar och fräsa det. Skala löken och hacka den i tärningar – när fettet börjar komma fram i stekpannan tillsätter du löken och bryner den.
Riv baguetten i smådelar och lägg dem i en djup skål. När lök och bacon är färdigbrynt häller du det över brödet i skålen. Låt blandningen svalna en stund och knäck sedan två ägg i blandningen och mosa ihop försiktigt med händerna blanda väl i någon minut.

Sätt igång ugnen på 200°C för nu är det dags att förbereda kycklingen!
I vanliga fall tar man nog inte riktigt hänsyn till hur kyckling egentligen skall tillredas – man ser mest till att pensla kycklingen med något och slänger sedan in den i ungnen.  Ofta så blir det bra men alla delar blir inte 100%
För att behandla alla kycklingdelar väl så börjar vi med att massera kycklingen med olivolja innan vi saltar och pepprar den – vi är sparsamma med pepparn men tar lite mer salt för att hjälpa till att få skinnet krispigt.
Skiva citronen i tunna skivor och skjut in dem under skinnet på bröstdelen av kycklingen.
När vi är klara med massagen och citronen är på plats så är det dags att stoppa kycklingen med fyllningen som vi förberedde tidigare!
Stoppa i blandningen och lägg kycklingen på rygg. Låt fågeln sära ordentligt på benen så att du maximerar stekytan!
Se till att knäcka till vingarna lite så att du får in dem under ryggen – detta gör du för att de inte skall täcka sidorna av bröstet så att de förhindrar att bröstet steks jämnt.
Stoppa in en djup plåt i den nedre delen av ugnen och lägg kycklingen på galler så att ugnens värme kommer åt från alla håll.
Täck bröstet på kycklingen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen.
Sätt timern på 40 minuter och diska upp…

Efter 40 minuter kan du ta ut kycklingen och flytta aliminiumfolien så att den täcker benen istället – för nu vill vi att bröstskinnet skall krispa till sig! Häll lite vin över kycklingen och även en lagom modig mängd vin på plåten.
Sätt timern på 20 minuter och börja koka lite ris.
När kycklingen är klar så låter du den vila i c:a 20 minuter och gör under tiden iordning den smaskiga såsen.
Ta försiktigt ut plåten med vin och saft från kycklingen och häll i en stekpanna eller kastrull. Reducera ner såsen ganska mycket tills den får en god, fet smak med saltkaraktär.
Ta ur fyllningen och servera den tillsammans med riset och kycklingen – häll lite av såsen över kycklingen och se till att bröstdelarna får en dubbel dos av sås så att det vita köttet får lite mer smak och saftighet.

Tänk på att stektiden i ugnen kan variera beroende på hur stor kycklingen är. Vår kyckling vägde kring kilot.

Njut – och glöm inte att kommentera om du tycker om receptet, undrar över något eller bara vill ge lite synpunkter!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *