För några år sedan såg jag filmen Food, Inc. och äcklades något fruktansvärt över hur matsituationen såg ut i USA – jag var glad över att bo i sverige där vi fortfarande värdesätter kvalitet och äkthet!
Några dagar efter att ha sett filmen så började jag fundera över ifall det överhuvud taget skulle vara möjligt för svenska matproducenter att vara lika beräknande, kallsinniga och ekonomiskt fokuserade som de i dokumentären. Fortsatt småäcklad fnyste jag åt McDonalds och tittade snett på paketen med Scans bacon.
I små halvhjärtade försök så hittade vi som hushåll en del alternativ som smakade bättre och kändes mer rätt men tyvärr så försvann de oftast ur sortimentet för att ersättas med ”butikens egna varor”.
Tiden gick vidare och efter några månader så stod vi igen och stekte Scans bacon och åt uteluncher på McDonalds – minnet av filmen tynade bort…
För några månader sedan så besökte vi min mor och far och då fick jag möjligheten att låna boken ”Den hemlige kocken” som är (väl)skriven av Mats-Eric Nilsson. Det tog inte så värst lång tid innan jag slukat boken och nu tänkte jag rekommendera den till er!
I dagens samhälle finns det två saker som verkar vara topp-prioriterade hos alla oss hårt arbetande människor; tid och pengar. De flesta hushåll vill spendera så lite tid som möjligt för att laga mat och så lite pengar som möjligt för att uppnå målet. Vi är såpass stressade och fokuserade på att få tid över till annat att vi totalt bortser från glädjen att laga mat och (framför allt) äta äkta, hemlagad, god mat. De genier som jobbar inom livsmedelsindustrin känner mycket väl till de ”problem” som vi vanliga människor försatt oss i och är inte sena med att tillgodose och (i vissa fall) uppfinna våra behov.
Vad sägs om en XL portion av ”Panerad schnitzel serverad med klyftpotatis, mustig svampsås och blandande grönsaker”? Allt du behöver göra är att köra rätten i micron i några minuter under tiden du värmer upp platt-TV:n inför melodifestivalen eller något annat som är viktigare än att tillreda äkta mat.
Efter att ha läst ”Den hemlige kocken” och sett min fru tillreda en av de mest underbara svampsåser jag smakat (bestående av svamp, grädde och lite kryddor) så kan jag berätta att jag aldrig i mitt liv skulle äta en rätt där den ”mustiga svampsåsen” består av 3 rader av olika ingredienser:
Skummjölk, champinjoner, crème fraiche, lök, vispgrädde, black fungus (kinesisk öronsvamp), stärkelse, champinjonextrakt, vegetabilisk olja, salt, vetemjöl, grönsakskoncentrat (morot, lök, tomat, broccoli, grönkål, palsternacka), svartpeppar, persilja och chilipepparextrakt.
Det är just denna lärdom som jag uppskattar mest när det gäller Mats-Eric Nilssons bok – se för sjutton till att läsa innehållsförteckningen! Om du inte orkar läsa hela listan – köp inte varan, finns det något i innehållsförteckningen som du inte kan uttala – köp inte varan. Principen är enkel och påminner faktiskt mycket om den som finns i nöjesbranschen – ”Vote with your wallet” – alltså om du provat en vara som du inte är nöjd med , betala inte för den eller lämna tillbaks den och köp den aldrig mer!
Boken är skriven i korta stycken och varje kapitel har en speciell inriktning – t.ex. ”Amerikansk matkultur” som historiskt sett varit helt fantastisk till att ha blivit dagens miserabla sörja av kemikalier och hälsovådliga råvaror. Ett annat kapitel beskriver brödet (som jag håller så nära hjärtat) och krossar alla våra luktstinna drömmar om nybakat genom att enkelt och brutalt citera Schulstads produktblad för frysyta solrosbröd: ”…solrosbröd i fryst skick har 365 dagars hållbarhet från det att degen sattes till dess att brödet gräddas”.
Det finns mycket erfarenhet, mycket intelligens och det har definitivt krävts en enorm efterforskning för att skriva dessa små guldkorn till kapitel och jag måste säga att jag har slängts mellan förtvivlan och glädje efter varje vänd sida i Mats-Erics bok.
Som avslutning av boken lämnas läsaren trots allt inte i en becksvart misär – Mats-Eric lämnar oss istället med hopp om framtiden när han skriver om svenskarnas kulinariska uppvaknande när det kommer till råvaror. Boken avslutas med ett gediget kompendium som guidar oss genom uråldrig visdom när det kommer till råvarornas säsonger, hur man väljer råvaror som smakar gott och är odlade eller uppfödda på ett riktigt sätt. Som ett appendix får också varje stolt, genuin matproducent en plats tillsammans med en kort beskrivning av vad de producerar och hur du får tag i deras varor.
För läsaren som är noggrann och tar sig tid att analysera innehållsförteckningar på mat så finns också avdelningen som tar upp alla de godkända tillsatserna (och dess eventuella bieffekter) i mat och i de råvaror som finns i vår mat idag.
Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson finns att köpa till vrakpris hos de flesta bok- och media-affärer på internet och jag kan definitivt rekommendera att du spenderar sommaren till lite kulinarisk eftertanke.
Mats-Eric har tillsammans med flera andra journalister och matvetare startat ”Äkta vara” – en ideell konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet, en site som jag också varmt rekommenderar.
Som avslutning och kuriosa kan jag dela med mig av lite nyttig (och intressant) fakta som jag lärt mig av boken:
– ”Bake-off” eller ”Nygräddat i butik” betyder INTE nybakat – tvärtom! Brödet kan ha startat att tillverkas för (håll i er nu!!!) ett och ett halvt år sedan…18 månader sedan alltså!
– Det finns ingen äkta tryffelolja – detta på grund av att ”Svampen saknar den nödvändiga essensolja som krävs för att kunna ge smak åt den omgivande oljan och skulle ganska snart ruttna om den lades i ett oljebad…” ”..Så vad innehåller då deras oljor? Konstgjord tryffelarom.”
– Äkta balsamvinäger heter ”Aceto balsamico tradizionale” och kostar c:a 700:- per 100 ml.
”Aceto balsamico di Modena” som t.ex. ICA säljer består utav vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med brun karamellfärg.