RSS Feed

Ljuvliga anklår

april 25, 2011 by martin

Anka är en fågel som magen stiftade bekantskap med när jag flyttade till Stockholm. Jag hade aldrig ätit eller smakat på den här smakrika, feta fågeln förrän vi bjöds anka till middag hos en släkting. Den gången var det helstekt anka med sauerkraut och den var ljuvlig.

Något ännu godare åt vi igår kväll – Yuko hittade ett bra recept på Epicurious och det blev helt fantastiskt gott! Vår son åt direkt upp ett av låren och jag kunde roffa åt mig lite rester efter att han mumsat i sig.

Tänk på att den här rätten måste förberedas 1-2 dagar innan tillagning!

Konfiterade anklår (och vingar)
Översatt recept från Epicurious

3 teskedar salt
4 vitlöksklyftor, krossade
1 charlottenlök, skalad ooch skivad
6 kvistar timjan
Grovmalen svartpeppar
4 ankben (med lårdelen)
4 ankvingar
C:a en liter ankfett

1. Använd en tesked salt och strö det över bottnen av en tallrik eller annan behållare som rymmer ankdelarna. Fördela hälften av vitlöken, charlottenlöken och timjan över saltet. Lägg sedan i ankdelarna med skinnet uppåt och fördela resten av saltet, vitlöken, charlottenlöken, timjan samt lite peppar. Täck över med folie och låt ligga i kylen en till två dagar.

2. Värm ugnen till 100 grader. Smält ankfettet i en kastrull. Borsta bort saltet och kryddorna från ankan. Stoppa i ankdelarna i en ugnsform med höga kanter – använd en så stor form att ankdelarna får plats i ett lager. Häll det smälta ankfettet över ankdelarna så att de täcks av det fräsande varma fettet. Stoppa in formen i ugnen.
Låt ankan koka i fettet väldigt långsamt, fettet skall bara bubbla lite då och då. Efter 2-3 timmar eller när köttet enkelt kan dras bort från benen är den färdig. Ta ut formen från ugnen och njut av denna underbara rätt när den svalnat lite – tillsammans med lite färskpotatis och sallad.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *