RSS Feed

Fattiga riddare – ”Foodiestyle”

april 24, 2011 by martin

När jag hör ”fattiga riddare” så tänker jag tidigare direkt på svala, söndersockrade pannkakshybrider frånen hotellrestaurant någonstans. Jag har aldrig tyckt att det har smakat bra och bara smakat någon emellanåt tillsammans med sunkiga pannkakor och mjuk bacon… tills dess att jag mötte Yuko då såklart.

Tittar man bakåt i historien så kallades våra fattiga riddare ”Pain perdu” – alltså förlorat eller dåligt (gammalt) bröd. Ibland när man får det serverat så känns det nog som om man färdats tillbaka till trettonhundratalet, för det är faktiskt under den tidsåldern som man hittar de första, nedskrivna recepten. Konceptet på den tiden var att man faktiskt kunde äta bröd som blivit alldeles för gammalt – allt man behövde göra var att göra brödet mjukt, gärna genom att låta det ligga en stund i mjölk och /eller ägg och sedan steka det.
För att piffa till smaken så användes allt ifrån honung, kanel till rött vin (!!!). Det finns mängder av roliga och intressanta recept hos Stefan’s Florilegium archive.

Varianten som jag tänker berätta om är dock ganska långt ifrån bröd som räddats från bänkvälling eller söta, sliskiga ”French toasts” på ett hotell – jag ger er såklart våra underbara ”Fattiga riddare”, eller ”pannkaksmackor” som vår son kallar dem.

För det första så använder vi inte gammalt bröd eller ens svenskt rostbröd – vi har tidigare använt ”Rosta!” eller andra svenska, färdigskivade rostbröd men så hittade vi till slut brödet ”Hovis” hos The English Shop (finns både i Stockholm, Göteborg och Malmö) och det passar faktiskt fantastiskt bra till att göra vår variant på! Nu ska man såklart inte klanka ned på svenskt rostbröd men om du har möjligheten till att prova ett alternativ så är detta verkligen att föredra!

OK – vad är då hemligheten bakom våra riddare då?

  1. Glöm sockret
  2. Glöm kanelen
  3. Glöm slisket

Vad vi (eller Yuko) gör är att skippa det söta och istället gå mot den lite salta, matiga smaken och det är här din egen smak kommer in i bilden! Detta är inget recept utan mer ett tips om hur du kan göra er söndagsfrukost en aning mer spännande.

  • Räkna med minst 2 mellanstora ägg till 3 skivor bröd
  • En skvätt grädde gör smaken lite ”fluffig”
  • Mjölk tunnar ut blandningen och gör att brödet suger åt sig blandingen lättare men använd inte för mycket – en skvätt räcker här med!
  • Créme Fraiche jämnar ut smaken och adderar lite syrlighet
  • Kalvfond är ett måste i våra riddare – det är här matigheten kommer fram

När du har gjort din blandning, vispat ihop den ordentligt och är nöjd med den (vi brukar trotsa salmonella hysterin och faktiskt smaka på blandningen) så kan du börja med att stoppa i den första skivan bröd (om den inte har tinat så funkar det bra ändå). Under tiden som den första skivan ligger i blandningen så kan du ta fram de saker som du vill servera tillsammans med riddarna; bacon är underbart gott att äta till och det har du förmodligen glömt att ta fram ur frysen men något som är ännu godare är såklart Prosciutto di Parma.

Vi använder ibland en gaffel för att mosa lite försiktigt på brödskivan så att den suger upp blandningen snabbare, annars kan du använda den för att vända brödskivan efter 3-5 minuter eller tills den har blivit lagom ”blöt”. Se till att den andra sidan får suga åt sig lika mycket och sätt sedan på stekpannan.

Använd smör! Nej, inte något stekmargarin eller någon blandning av rapsolja och smör – använd det som är naturligt och som är naturens riktiga, äkta smakbärare (just det, du har läst det här precis nyss) SMÖR!

Låt smöret bubbla och fräsa klart på medelstark till hög värme beroende på hur mjuk du vill ha din riddare och lägg sedan i den kladdiga, mumsiga brödskivan. Eftersom det är ägg i så kan du lätt se när det är dags att vända sida på riddaren i stekpannan – när den börjar bukta uppåt så är det dags! Nej, du behöver inte mosa ner riddaren med stekspaden, den lägger sig snällt tillbaka sedan!

Stek tills mackan har fått en gyllenbrun färg och glöm nu inte att vända eventuella andra mackor som du har liggandes i blandningen!

Servera med Prosciutto di Parma eller knaperstekt bacon och kanske en ostskiva på den varma riddaren och ett glas juice.

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *