RSS Feed

Surdegsbröd för den late…

maj 8, 2011 by martin

Surdegsbak är något som verkligen är i ropet idag! Google registrerar mer än 159000 träffar i sverige och tittar man i tidningsstället eller på TV så är det surdegsbröd överallt – inte så konstigt faktiskt eftersom det är ett alldeles underbart gott bröd!
Att baka brödet däremot är något som de flesta rynkar på näsan åt, förmodligen för att  det känns så enormt jobbigt att baka!

Jag har alltid älskat bröd och skulle enkelt kunna byta ut en vanlig ute-lunch mot ett frosseri i nybakat bröd av olika sorter – därför blev jag oerhört tacksam när Magnus från Vin & Gastronomi delade med sig av sin väluppfostrade surdeg. Efter lite omsorg och matande så tog jag steget fullt ut (efter att ha införskaffat en riktig hushållsassistent) och testade att baka två bröd.
Självklart så blev de jättegoda men tyvärr alldeles för kompakta och även efter tips och råd från ”husse” så lyckades jag inte till 100%.
Nu har jag försökt igen efter en lång tids uppehåll och den här gången fick jag till det riktigt bra – jag fick ett recept från min mamma som hon hittat på Annas mattips. Efter lite modifikation så blev det såhär och resultatet blev luftiga, underbara surdeg med en lite mjukare skorpa:

Tänk på att hela baket kommer att ta ett dygn – vill du göra brödet till söndag lunch så måste du starta lördag kväll!

Ingredienser 2 bröd:
0,9 – 1 L vetemjöl
Drygt 5 dl vatten
En msk honung (vi använde ”Fruktig blomsterhonung”)
5 gram jäst
0,5-1 tsk salt (vi använde 0,5 tsk men jag skulle rekommendera att öka det till 1 för smakens skull)
2 dl surdeg


Tillagning:

Dag 1

  1. Blanda ca 1,5 dl ljummet vatten med jäst, honung och surdeg. Tillsätt resten av vattnet och tillsätt mjölet succesivt om du arbetar ihop degen förhand. Om du gör i assistent kan du lägga i allt på en gång. Arbeta degen för hand i ca 20 min, i assistent ca 10 min. Mängd vetemjöl reglerar du tills du fått rätt konsistens på brödet som ska släppa från kanterna när du bearbetar det
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt vila i bunken i ca 30 minuter
  3. Gör ett ”treslag” med brödet och vänd på brödet
  4. Olja en platsbunke, lägg ner degen och täck med platsfolie eller lock. Låt degen stå och jäsa i 30 min. Välj form på bunken som du vill att brödet ska ha
  5. Ställ sedan i degen i kylskåpet och stå och jäs över natten (minst 12 timmar)

Dag 2

  1. Sätt in en form eller plåt med höga kanter längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Vänd ut degen på bakbordet  och skär den i två delar. Gör treslag igen på bröden
  3. Vill du så kan du skära några snitt i degen med en riktigt vass kniv (jag gjorde inte det och fick då en sprucken skorpa som jag tycker är charmigt
  4. Lägg upp de två degbitarna på en bakplåt med hål. Har du inte det så lägg på bakplåtspapper på en vanlig plåt. Strö över mjöl så det ser lite ”lantigt” ut
  5. Sätt in bröden i mitten av ugnen, häll en kopp kallt vatten på plåten längst ner och stäng luckan. Sänk värmen direkt till 200 grader. (du slår i vattnet för att få upp ångan som gör att du får en hård knaprig yta på brödet)
  6. Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader
  7. Lägg upp bröden på ett galler och svalna
  8. NJUT av nybakt, syrligt bröd!

En reflektion av själva baket: jag har aldrig lyckats få till jäsdegen så att den håller sig till sin ursprungliga form den brukar svälla och jäsa ut för mycket. Oroa dig inte – forma bröden precis innan du stoppar in dem i ugnen!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *