RSS Feed

Nattjäst morgonbröd

augusti 17, 2019 by martin

Alla älskar vi väl nybakat bröd till frukost? Men vem orkar egentligen gå upp och förbereda flera timmar innan morgonmålet ska stå på bordet? inte någon i detta hushåll i alla fall…

Som tur var, fick vi ärva ett recept av min kära mamma. När vi var och hälsade på henne i våras, bjöd hon på utsökta små frallor som hon sade var väldigt enkla att förbereda. Självklart lånade vi hennes recept och delar såklart med oss här!

Ingredienser:

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst (ett halvt paket)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12,5 dl vetemjöl

Blanda det ljumna vattnet och mjölken i en bunke. Smula ned jästen i en annan bunke och tillsätt saltet och honungen. Häll över lite av mjölk- och vattenblandningen och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt resten av vätskan och tillsätt sedan mjölet.

Arbeta snabbt ihop degen. Den ska kännas riktigt lös och klibbig. Om du överarbetar degen kommer brödet att bli kompakt. Häll cirka 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och låt jäsa i kylen över natten.

God morgon!
När du börjar bli lite hungrig, sätter du på ugnen på 250°C, tar fram två plåtar täckta med bakplåtspapper. Strö ut rikligt (cirka 1 dl) vetemjöl på bakbordet och stjälp sedan försiktigt ut degen på bordet. Häll ytterligare ungefär en halv deciliter mjöl ovanpå degen.

Forma degen försiktigt – arbeta inte med den – tills den har fått en form som går att dela i mindre stycken och är lite plattare. Dela upp den i 6-7 avlånga delar som du sedan delar i 2-3 brödstycken.

Flytta över brödet till bakplåten och stoppa in i ugnen när den är varm. Grädda plåtarna var för sig; den första i 20 minuter och den andra lite kortare tid, cirka 16-17 minuter.

Låt bröden svalna på galler utan handduk och låt väl smaka. De smakar lika gott med röd pesto som med marmelad!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *