RSS Feed

Hemmagjord ”Kentucky Fried Chicken”

november 13, 2011 by martin

När vi är utomlands så finns det en punkt på reseagendan som jag absolut vill bocka av, oavsett vilket land vi är i.
Jag vill äta på KFC! Först och främst för att jag älskar friterad skräpmat men också för att jag aldrig någonsin har vare sig smakat eller hittat kyckling från något ställe som är så fantastiskt knaprig och smakrik. Gång på gång ställer vi oss frågan varför det inte finns någon KFC restaurant i Sverige och gång på gång får vi acceptera det tråkiga faktum att det inte lär öppna i den närmsta framtiden – det fanns ju en KFC i Stockholm för c:a 30 år sedan, men det är ju faktiskt 30 år sedan…
Vad göra?
Titta i Jamie Oliver’s bok ”Jamie’s America” såklart! Och ser man på – där på sidan 270 finns ju faktiskt ett recept på ”Fried chicken & salad” med kycklingbitar som ser exakt ut som KFCs mumsiga kyckling. I introduktionen till receptet skriver Jamie till och med: ”And listen, if you like KFC (and I know a lot of you do) you’ll love this.”
Fram med oljan, här skall friteras!
I Jamie Oliver’s recept används kycklingben men vi tog kycklingvingar eftersom vår son älskar friterade kycklingvingar.
Innan du börjar förbereda maten enligt receptet så behöver du vara medveten om att kycklingdelarna skall marinera minst en timme!
Här följer vårt recept som såklart är en modifierad version av orginalreceptet:

 • 8 kycklingvingar
 • 185 ml grädde
 • 100 ml gammaldags mjölk
 • 1 rågad tesked torkad timjan
 • 1 klyfta vitlök
 • saften från en citron
 • salt
 • färskmalen svartpeppar
 • 1-2 liter rapsolja (eller annan lämplig olja för fritering)
 • c:a 300 g vetemjöl
 • grillkrydda efter smak

Om du använder frusna kycklingvingar eller lår, se till att de har tinat ordentligt innan du börjar med receptet.

Ta fram en stor bunke och blanda grädde och mjölk, pressa vitlöken och häll i lite salt och peppar. Rör om ordentligt och tillsätt sedan timjan och avsluta med att pressa i citronen under omrörning. Lägg i kycklingdelarna och se till att de täcks av marinaden.
Låt marinera i c:a en timme, gärna över natten.
Ta fram en djup skål eller tallrik och häll i mjölet. Tillsätt grillkrydda, och ev lite salt och peppar.
Ta fram en djup stekpanna eller kastrull lämplig för fritering och häll i rikligt med olja – tänk på att kycklingbitarna skall vara täckta med olja när du friterar!
Påbörja paneringen genom att ta fram de välmarinerade kycklingdelarna och lägg dem i ett nytt fat. Spara marinaden!
Panera kycklingdelarna en efter en i mjölblandningen. När de är helt täckta av paneringen stoppar du i dem igen i marinaden och vänder dem så att hela delen blir blöt av marinaden igen. För att uppnå den där gudomliga, frasiga KFC känslan så panerar vi kycklingen i mjölblandningen en gång till.
Hetta upp oljan tills den når 180° C, använd gärna en termometer (Jamie Oliver tipsar om att man kan lägga i en liten bit potatis som kommer att bli gyllenbrun och flyta upp till ytan när det är rätt temperatur).
När oljan har uppnått rätt temperatur, lägger du i kycklingen, det skall bubbla intensivt i början av friteringen för att paneringen inte skall lossna från köttet.
Fritera i c:a 10 minuter (10-15 om du använder kycklinglår) och vänd kycklingen lite då och då och kontrollera färgen. När kycklingen är klar skall den vara gyllenbrun. Se till att sticka hål i köttet på den tjockaste delen – om det kommer en klar, ofärgad köttsaft så vet du att kycklingen är genomstekt.
Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper och upprepa proceduren för de återstående kycklingbitarna.
Servera till hungriga magar med lite hemmagjord coleslaw och klyftpotatis eller pommes frites.
Ge oss gärna feedback på receptet om du provat själv och glöm inte att experimentera med paprikapulver, chili eller annat som faller er i smaken!


5 Comments »

 1. Danne skriver:

  Hej!

  Har inte provat ditt recept ännu men jag känner igen mig i inledningen! Vet inte i hur många länder jag ätit på KFC, hur många gånger på ett dygn man kan äta på KCF och varför i helvete finns int KFC Sverige!? Har provat ett annant recept som heter Chicken like Kentucky Fried några gånger. Det påminner om detta men utan kapitlet om marinering i mejeriprodukter (står bara ”marinated chicken”). Ska prova det nästa gäng! Vet du om gammeldags mjölk påminner om kärnmjölk? Amerikaner verkar vara galna i att marinera kyckling i kärnmjölk. På tal om andra kryddor innehåller receptet jag brukar göra både paprika, bakpulver och glutamat i paneringen.

  //Danne

  • Martin skriver:

   Hej Danne!
   Kul att du hittade hit! 🙂
   Ska se om vi kan hitta ”Chicken like Kentucky Fried” och prova – det är ju alltid spännande att jämföra sina recept och experimentera lite…
   När det gäller kärnmjölk så tror jag inte att den påminner alls om gammeldags mjölk eftersom kärnmjölk (om jag minns rätt) är lite mer åt det syrliga hållet och dessutom ganska fettsnål?
   Paneringen kan man ju göra på många olika sätt – vi brukar också ha citronpeppar eller egentligen vad som helst som faller oss i smaken.

   Hör gärna av dig igen ifall du provar vårt recept och tack för att du läser vår blogg! 🙂

   //Martin

 2. Danne skriver:

  Hej! Sitter här med fyra friterade kycklinglår i magen. Gjorde en blandning av recepten – ”min” panering med ”er” marinad. Gjorde körnmjölk av grädde, mjölk och citron och det blev ju kanon. Hur kan man INTE gilla en blogg om smarrigt käk och ale i mängder!? Kör hårt! //Danne

 3. Ludde skriver:

  KFC’s kryddrecept:

  1 tsk mald oregano
  1 tsk chilipulver
  1 tsk mald salvia
  1 tsk torkad basilika
  1 tsk torkad mejram
  1 tsk peppar
  2 tsk salt
  2 msk paprikapulver
  1 tsk löksalt
  1 tesked vitlökspulver
  2 msk Accent (en glutamat-baserad kryddblandning)

  Enjoy!

  • Martin skriver:

   Hej Ludde!
   Tusen tack för det ”hemliga” receptet – det skall helt klart testas nästa gång vi är på KFC humör 🙂
   Nu saknas bara en lika grym Coleslaw men det går nog att ordna!

   /Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *