RSS Feed

Jalapeño poppers – FoodieYuko Style

augusti 27, 2012 by martin

Är du också som vi så att du beställer ”Chilli Cheese” eller liknande varje gång du besöker en medelmåttig servering i ett multinationellt franchiseföretag som säljer hamburgare?
Blir du, liksom vi, alltid besviken på den där lilla papperspåsen med halvsaggiga, uppvärmda styckena av slarvigt friterad, dubbelpanerad ”jalapeño” eller ”chili” med ost i?
Bra! Då är vi fler som vill lära oss hur man gör riktiga Jalapeño poppers!
I vårt recept (som till viss del är grundat på allrecepies) har vi fokuserat på smaken av jalapeño och till viss del cheddarosten. Upplevelsen du får av oss är väldigt långt från den cheddarstinna och feta klumpen med 5-7 bitar jalapeño som hamburgerkedjorna säljer – det här är äkta, het kärlek och… nyttig är den inte!

Vi får väl börja med att prata om Jalapeño vilken anses vara en ganska svag rackare bland chili-frukterna (ungefär lika stark som Tabascosås). Chilifrukten når upp till 2500 på Scovilles skala vilken egentligen mäter hur många enheter capsaicin frukten innehåller (det aktiva ämnet i chilifrukter som bränner och bedövar vävnad på de däggdjur som kommer i kontakt med ämnet). Som en referens till siffran 2500 kan vi nämna att pimentopeppar ligger mellan 100 och 900, den starkaste habaneron har ett värde på c:a 500.000 och pepparsprayen som polisen använder toppar skalan på sina 1,5 till 2 miljoner enheter.
Yuko kan såklart redan detta eftersom hon tittar på Topchef Masters men jag kunde inte låta bli att grotta ned mig lite i vetenskapen, levererad av Wikipedia!
Frukten ja – den har frodats i någon månad nu ute på balkongen och nu börjar det bli tid att skörda – därför använder vi våra egna jalapeños men det går såklart utmärkt att köpa chilifrukterna året om i mataffären.

Räkna med minst 4 mindre jalapeño per pers (det blir 8 ”mumsbitar”) om detta skall vara en sidorätt.
Vårt recept är för c:a 20 poppers och du behöver då:
-10 jalapeño
-ströbröd (vi använde japansk panko), helst av vitt bröd
-mjöl
-mjölk
-1 paket philadelphiaost 200g (naturell)
-en hel del olja för fritering (se till att du har minst 1 liter hemma)
-c:a 150 g cheddarost (vi använde Krafts konserverade cheddar)

Börja med oströran – stoppa philadelphiaosten i en bunke och riv sedan ned cheddarosten.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer cheddarost tills du tycker det passar din smak.

Dela på jalapeñofrukterna och ta bort fröerna – försök få bort den vita hinnan och skrapa gärna med en sked så du får bort den värsta styrkan. Självklart kan du nöja dig med att ta bort fröerna om du föredrar en hetare upplevelse men tänk på att du skall få plats med oströran också!

Använd en sked och fyll jalapeñohalvorna med oströran.

Ta fram två skålar – fyll den ena med mjölk i den ena (blanda gärna i lite mjöl för att få bättre panering) och mjöl i den andra.
Doppa jalapeñofrukterna först i mjölken och sedan i mjölet – se till att de blir ordentligt täckta av mjöl.
Låt vila i c:a tio minuter.
Häll ut överblivet mjöl (nej, inte mjölken!) och häll i ströbrödet i skålen.
Doppa nu frukterna först i mjölken (fyll på mer mjölk om det behövs) och rulla dem sedan ordentligt i panko (eller ströbröd).
Låt torka en stund och upprepa sedan processen med att doppa i mjölk och sedan ströbröd för alla frukter.

Nu är allt jobbigt förberedande klart – häll i modigt mycket olja i en kastrull eller en djup stekpanna och hetta upp till 180°C.
När oljan är tillräckligt varm börjar du fritera. Tänk på att du friterar ost – ost smälter när det är varmt så det är bättre att fritera hett under kort tid än svalt och länge. Om du friterar för länge så finns risken att osten kommer ut ur jalapeñon och in i den kokande oljan – det kan hoppa lite het olja då…

Som vanligt är allt klart när du ser en läcker gyllenbrun färg på dina poppers – då kan du ta upp dem försiktigt och lägga dem för att rinna av på lite hushållspapper.
Servera sedan som förrätt eller tillsammans med ”Ultimate fries” och en fin köttbit. Glöm inte att jalapeño och öl går hand i hand – njut tillsammans med en Brewdog Punk IPA eller en Oppigårds Amarillo!


2 Comments »

  1. Katja skriver:

    ooh, måste testas!

  2. […] jag faktiskt tycker var riktigt bra! Nu är jag ju ett stort fan av het mat som innehåller chili, jalapeño och dylika heta smakbomber så ta det i beaktning när ni läser mina […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *