RSS Feed

Crispy marrow – nötens Foie gras

december 7, 2011 by martin

Foie gras är ju en smaksensation utöver det vanliga – en del älskar den, andra avskyr den. Vi har själva provat delikatessen gåslever vid ett flertal gånger och då har vi smakat riktigt bra och fin Foie gras, tyvärr utan att bli ”omvända”. Krämigheten och den lena fettkaraktären är ju lockande men om du, liksom vi har lite svårt för smaken, kanske det finns en räddning i form av märg!

Yuko älskar ju rent fett och har gång på gång bevisat att det både är en smakbärare men att det också kan ge upphov till smaksensationer på egen hand. För någon dag sedan googlade (läs snubblade) hon över en websida som beskrev hur man tillreder ryggmärg. På sidan finns inga mått eller vikter på ingredienserna men bloggen ”A DB” har ett återkommande inslag som heter ”Weird crap I cook” och där fanns en tydlig genomgång av hur man ska göra.

Innan du startar med denna utsökta delikatess så är det bra att veta att du måste börja en, helst två dygn innan du skall tillaga den!
Börja med att köpa färska eller frusna märgben (om du, liksom vi använder frusna så skall de tina innan du går vidare).
Häll upp en skål med varmt vatten och låt märgbenen ligga där i c:a 10 minuter beroende på märgbenens storlek.
Tryck försiktigt ut märgen ur benen och lägg den i en annan bytta med relativt salt vatten och låt stå i kylen i två dygn – byt saltvattnet minst 3 gånger per dag.
Anledningarna till att låta märgen ligga i saltlag är för att dra ut blodet ur märgen samt ge den lite mer spänst.
Ta upp märgen ur saltvattnet och låt torka en liten stund.

Häll upp generöst med vetemjöl i en skål eller djup tallrik och tillsätt svartpeppar eller kanske citronpeppar.
Börja att hetta upp oljan i en djup stekpanna eller kastrull.
Panera märgen i mjölblandningen.
Fritera märgen tills paneringen är gyllenbrun och håll i åtanke att du vill få den perfekt – ett mycket knaprigt yttre och ett mjukt, nästan lite ”dallrigt” inre.

Servera med färsk citron, färsk persilja och lite flingsalt – gärna på ett stekt bröd.
Ta en bit av märgen, blunda, stoppa den i munnen och njut av en i det närmsta orgastisk smakupplevelse!

Slutord:
Martin: Även om jag tycker att friterad märg är mycket godare än gåslever, så har jag lite svårt för konsistensen. Smaken är fantastisk, där råder ingen tvekan! Dock så var jag tyvärr tvungen att sluta äta crispy marrow mot slutet av min tredje bit eftersom konsistensen i den lite tjockare biten jag då åt var åt det slemmiga hållet och det klarar jag inte riktigt av…
Yuko: Jag vill ha mer. Nu.


1 kommentar »

  1. Len skriver:

    Peter Ryan(’s) Rules!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *