RSS Feed

Eggs Benedict – FoodieYuko style!

januari 16, 2012 by martin

I morse så blev det ingen frukost – sonen satt och mumsade på stekt pasta med köttbullar och vi hade ännu inte en tanke på frukost fastän klockan var över 10…
Helt plötsligt slog vansinnet till när jag berättade att jag tittat på Food Mob’s avsnitt där de gör hollandaissås och använder den till Eggs Benedict – vi tittade lite på avsnittet och innan vi sett hälften av det så var Yuko redan igång.
Food Mob byttes ut mot Masterchef Australia för här skulle göras hemmagjord hollandais!

Hollandaissåsen som skulle vara kronan på verket denna söndagsbrunch  klassas som en av världens svåraste såser att göra och även om vi lyckades på första försöket så har vi nu full förståelse för svårighetsgraden (och lite träninsgvärk i ”visparmen”)…

Den här utsökta brunchen är enklast att göra om man delar upp komponenterna i de olika steg som man utför – hollandasissås, grillat eller rostat bröd och pocherat ägg. Utför stegen separat för både äggen och såsen kommer att kräva din fulla uppmärksamhet!

Hollandaissås

 • Vinäger (helst vitvin eller champagne)
 • En schallottenlök
 • Lagerblad
 • 250 G smör
 • Persilja (frusen eller färsk)
 • 3 äggulor
 • ca 2 msk saft från en citron (beroende på hur mycket syra man föredrar)
 • Salt
 • Malen vitpeppar

Skala och hacka schallottenlöken. Häll i c:a 1 dl vinäger i en kastrull och börja reducera den. Tillsätt den hackade löken och 2 lagerblad. Låt koka tills vinägern reducerat till ungefär hälften. Sila bort löken och låt den reducerade vinägern svalna. Smält smöret och ställ det åt sidan så att det också svalnar av lite.

Nu kommer den kritiska biten – äggen!
Ta en liten stund nu och läs igenom följande avsnitt noga – kunskapen kommer du att behöva när du står och vispar ägg för glatta livet.
Du kommer att behöva en bunke eller en skål som klarar av värmen av kokande vatten – se till att den passar ovanpå en av dina kastruller.
Processen vi kommer att gå igenom nu är enkel men det är lätt att göra fel. Du kommer att ha väl vispade äggulor och den reducerade vinägern som du under tillvärmning skall blanda så att det blir en krämig, fin sås.
Tillvärmningen sker genom att ha skålen ovanpå en kastrull med kokande vatten.
Tänk nu en stund på vad som händer med ägg när man värmer dem för mycket – resultatet blir alltid äggröra och det vill vi absolut inte servera som sås!
Tricket består såklart i att värma ägg och vinägerblandningen ovanpå det kokande vattnet (vispa hela tiden) och att ta av skålen då och då för att känna efter på bottnen ifall den är het. Om du bränner dig så är det för varmt – fortsätt isåfall att vispa vid sidan av det kokande vattnet och sätt tillbaka skålen på kastrullen när bottnen känns sval. 

Redo? Då sätter vi igång!
Knäck äggen och se till att separera gulan ordentligt från vitan och häll gulorna i en skål. Vispa ordentligt så att du får in mycket luft i äggen – du kommer att behöva vispa för hand i flera minuter. Sätt en kastrull med vatten att koka.
När du har fluffat till äggen ordentligt så kan du börja tillsätta vinägerreduktionen. Vispa hela tiden och tillsätt vinägern i omgångar – vi siktar på en blandning som har ungefär samma konsistens som pannkakssmet, kanske lite tjockare.
Vispa, vispa, vispa tills du får en ganska luftig smet med mycket bubblor.
Om vattnet kokar i kastrullen så är det sedan dags att sätta skålen ovanpå kastrullen och… vispa, vispa, vispa.
Känn efter på skålens botten med jämna mellanrum så att den inte är för het. Vispa. Vispa. Vispa.
Du vet att du har lyckats när blandningen har tjocknat och känns trög så att den nästan inte släpper från vispen.
Faran är över!
Det enda du behöver göra nu är att tillsätta det smälta, svala smöret lite åt gången. Vispa. Du kommer kanske inte att behöva använda allt smör så när du hällt i ungefär hälften, kan du pressa ut saften från citronen. Smaka.
Tillsätt persiljan, lite salt och lite malen vitpeppar, mer smör och citron efter smak och gläds sedan åt att du gjort hollandaissås helt själv!

Grillat bröd

Den här delen är enkel!
Sätt på grillen på ugnen.
Ta ut två skivor rostbröd (vi föredrar Hovis).
Stoppa dem i ugnen.
Vänd brödskivorna när överdelen är gyllenbrun och frasig.
Ta ut bröden när båda sidorna ser mumsiga ut.
Lägg bröden på varsin tallrik och lägg några skivor prosciutto, bacon eller skinka på dem när de fortfarande är heta

Pocherade ägg

 • 2 ägg
 • Vatten
 • Ättika

Ett enkelt sätt att göra ägg – dock så går det såklart att misslyckas med den här delen också så läs innan du börjar!
Ta nytt, kallt vatten i en kastrull och koka upp vattnet. Tillsätt lite ättika.
Stäng av värmen – ägg skall man pochera vid 97°C och det enklaste sättet att göra detta är helt enkelt att koka vatten och sedan stänga av det. Vänta någon minut och häll sedan försiktigt i  äggen.
Om du känner dig osäker på värmen kan du sätta på plattan igen men vattnet skall inte koka – inte ens bubbla lite.
Efter någon minut kan du känna försiktigt på äggen. Vitan ska ha koagulerat men insidan (gulan) skall fortfarande kännas dallrig för vi vill ju ha ett underbart ägg med gulan rinnande över vårt grillade bröd!
Häll försiktigt av det mesta vattnet och fånga upp äggen försiktigt med en sked eller slev och lägg dem på ovanpå skinkan.
Njut av brunchen – du lär inte bli hungrig på ett bra tag! !


1 kommentar »

 1. Katja skriver:

  Kul att hitta till er blogg 🙂
  Egg benedict brukar vara väldigt poppis här hemma när vi har barnhelg. Om ni rör runt i vattnet när ni kokar äggen så att det blir en ”virvel” så håller de ihop bättre. Brukar hoppa över ättikan och salta vattnet rejält, sen kokar jag dem i exakt 3,5 minut. Tog ett tag innan jag fick in snitsen dock.
  Mitt sätt är antagligen inte alls rätt sätt att pochera ägg. Men gott blir det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *