RSS Feed

Karaage – Japansk husmanskost del 1

januari 24, 2012 by martin

Ni som läser vår lilla blogg känner säkert till min övertygan om luktens förmåga att framkalla minnen.
Ett av de starka minnena som jag bär med mig är den underbara lukten av  vitlöksmarinerad kyckling som mötte Yuko och mig för många år sen när vi satt i Swebus Express på väg till Jönköping. På den tiden hade vi ett distansförhållande med 33 mil som separerade oss och då var det ”svärmor” som stod för tillagandet av dessa underbara kycklingbitar.
Idag är vi en liten familj där Chicken karaage oftast förbereds och tillagas av pojkarna i hemmet – vår son och den en gång hårt arbetande sushi-kockslärlingen (jag).

Karaage görs i japan i en mängd olika varianter – kyckling, nötkött och till och med grönsaker. Alla varianter delar dock två viktiga grunder; de är marinerade i soya, ingefära och vitlök och sedan panerade i vetemjöl eller potatismjöl.
Vårt recept är såklart kyckling, marinerat i soya, ingefära, vitlök och citron – friterat till perfektion!

Innan du läser vidare så är de bra för dig att veta att, som alltid med marinader, blir kycklingen eller köttet godare ju längre det får ligga och tillgodogöra sig marinadens smak – gärna över natten!
Så, då sätter vi igång!
Du kommer att behöva

– Kycklinglårfilé – 300-500 g
– Japansk soya (vi använder Kikkoman)
– 3 klyftor vitlök
– c:a 1 hg ingefära (vi använde en bit som var c:a 10cm lång och 2cm i diameter)
– 1 citron
– Rapsolja eller annan olja som passar fritering
– Potatismjöl (se till att ha minst ett halvt paket hemma)

Börja med att putsa kycklingen – eftersom vi skall fritera kycklingen behöver du inte vara super noggrann men se till att få bort stora fettbitar och senor. Skär kycklingen i mindre bitar (min lärare i sushi och det japanska köket kallade det ”mumsbitar”), ungefär stora som mindre köttbullar.
Skala ingefäran med en potatisskalare och riv den på den fina sidan av ett rivjärn – se till att den rivna ingefäran och så mycket av saften som möjligt hamnar i en skål.
Skala och pressa vitlöken i skålen, pressa hela citronen i marinaden och smaka av med soya. Det kommer att smaka starkt av både ingefära och vitlök men det viktigaste är att du också känner av smaken av citron och soya.
Häll i marinaden i en påse och lägg i kycklingbitarna. Lägg påsen i kylen i minst två timmar. Se till att ta ut den och blanda runt delarna lite då och då.

Nu är det dags för panering! Om du har en riskokare så kan du börja riset nu, annars kan du vänta med det tills du har panerat ungefär häften av kycklingbitarna.
Häll upp rikligt med potatismjöl i en grund skål eller en djup tallrik. Lägg i bitarna en i taget och se till att de är fullständigt täckta av potatismjöl. Forma till en liten boll och rulla runt igen i mjölet – lägg de färdiga bitarna på en separat tallrik.
När du är klar med alla bitar häller du i rikligt med olja i en stekpanna (använder du kastrull så får du hälla i minst 5cm) och hetta upp till 180°C.
Fritera kycklingbollarna. Se till att vända dem när de är gyllenbruna (om du använder stekpanna) eller ta upp dem (om du friterar i kastrull). Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper och flytta sedan till ett nytt fat utan papper (det fastnar lätt i kycklingen annars).
En del tycker att det är svårt att veta när kycklingen är färdigfriterad, kanske litar man inte på att de är klara när de är gyllenbruna? Ett bra tips är att ”klämma” på bitarna med ätpinnar – om de är klara så känner man hur det bubblar inuti bitarna.

Servera tillsammans med ris. Doppa gärna i japansk majonnäs blandat med citron eller citronpeppar.
Njut!


2 Comments »

  1. Gunnar Hamberg skriver:

    Nu skall detta testas kvällen till ära…:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *