RSS Feed

Katalanska tapas FoodieYuko style

april 22, 2012 by martin

Tack vare en ny leksak i form av en iPad och BBC:s fantastiska program ”Mediterranean Escapes” så fick min ambitiösa hustru idén att följa i Rick Stein’s virtuella fotspår och utveckla sin egen variant av de friterade tapas han gjorde på bacalhau (saltad, torkad torsk). Följ med oss till medelhavet och låt oss njuta av lite delikata tapas som avnjutes med en frasig baguette och härlig hemmagjord aioli.
Torsk är ju tyvärr numera en i det närmsta utrotningshotad fisk men en gång i tiden var den basvara för många länder med anknytning till de tempererade vatten som t.ex. Atlanten och medelhavet bjuder. Förr i tiden var det mycket vanligt att man saltade och torkade fisken eftersom man inte hade kylskåp eller frys och därför finns det i historien många recept på bacalhau och hur man kan använda det till intressanta, smakrika rätter. Saltad fisk har ett betydligt mer intressant smakspektra än frusen fisk och därför ger den ju också större utdelning när man använder den i matlagning.
Vi hittade inte bacalhau utan gjorde en egen, snabbsaltad variant som dock visade sig vara oerhört delikat och sådär härligt passande till rätten som vi provade. Torsk känns dock lite som slöseri eftersom fisken i sig inte smakar nämnvärt mycket – nästa gång skall vi nog prova med en billigare, vit fisk som inte är så ansträngd i sitt bestånd.

Till det här receptet behöver du:

 • c:a 400g torskfilé (annan vit fisk går också bra)
 • 3-4 medelstora potatisar
 • Vatten c:a 3 dl
 • Olivolja
 • 4-5 tsk vetemjöl
 • 3 ägg
 • 2 klyftor vitlök
 • Persilja, färsk
 • Salt
 • Peppar
 • Potatismjöl
 • Olja för fritering

Innan du börjar med receptet så är det viktigt att veta att du kommer att behöva prova dig fram. Vi experimenterade ganska mycket med mängden vatten och hade faktiskt lite problem att lyckas med rätten i början då smeten trillade isär under själva friteringen. Lösningen i vårt fall bestod i att tillsätta mer och mer potatismjöl tills dess att smeten blev tillräckligt kompakt.

Börja med att lägga fisken i ordentligt saltat vatten i c:a 30 minuter. Koka fisken i ungefär 10 minuter och ta sedan ur den ur vattnet men häll inte ut vattnet!
Skiva potatisen och koka den i samma vatten som fisken tills den nästan faller sönder. När fisken svalnat lite, delar du upp den i fina småbitar. Mosa potatisen.
Häll ut vattnet som du använt till fisken och potatisen och börja hetta upp nytt vatten (c:a 3 dl). Ringla i c:a 2 msk olivolja i det heta, inte kokande vattnet och tillsätt sedan vetemjölet under tiden du rör om. Nu är det viktigt att smeten inte börjar koka eftersom vi snart ska ha i äggen – smeten blir bäst om du bara låter den sjuda precis.
Tillsätt äggen och sedan potatismoset – låt plattan vara på medelvärme och rör om så att du får en någorlunda jämn blandning. Tillsätt torsken, vitlök och en modig näve hackad persilja. Rör runt tills du får en konsistens som påminner om ganska fast potatismos.
Låt svalna och gör under tiden en härlig, grön sallad med vinegrette.
Hetta upp oljan till 180°C . Ta en matsked och skopa upp smet ungefär stor som en valnöt och häll försiktigt i den i oljan.
När tapasbitarna är gyllenbruna och ser frasiga ut tar du upp dem och lägger på en tallrik med hushållspapper. Överför till serveringsfat efter en stund så att de inte fastnar i pappret.

Servera med en baguette, aioli och sallad.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *