RSS Feed

American dog – skräpmat FoodieYuko style!

juli 6, 2011 by martin

Det sägs ju att vägen till en mans hjärta går genom magen – i mitt fall stämmer det och i synnerhet när det gäller skräpmat!
Trots att jag vet att friterad mat klassas som onyttig så kan jag inte hjälpa det – jag älskar friterad brie, friterade kycklingvingar, tempura, chips, pommes frites… ja, det mesta som tillbringat några minuter i kokande olja.

Min svärmor har en 30 år gammal receptbok från japan (på japanska) och nyligen så har Yuko börjat översätta recepten till svenska och givetvis så tillagar hon maten så att vi får provsmaka också! Den här rätten blev alldeles underbar – härligt krispig, fluffig friterad yta och en rund och fin korvsmak.

Orginalreceptet från boken handlar mest om själva korvarna som friteras med frityrsmet men av en händelse så hade jag dagen innan startat ett litet chips-projekt med färskpotatis som naturligtvis inte blev utfört och därför fanns tunt skivad färskpotatis i en bunke med vatten kvar som Yuko använde för att göra underbara chips som passade otroligt bra med denna rätt.
Det japanska receptet är en förädlad variant på den ursprungliga amerikanska ”Corn dog” – det här receptet passar utmärkt som en förrätt eller en huvudrätt beroende på vad man serverar till. Vi använde Gudruns prinskorv eftersom den hade högst kötthalt av de prinskorvar som fanns hos vår lokala ”handlare” (ICA).

Ingredienser:

  • c:a 2,4 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • salt (efter smak)
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • c:a 3,5 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • prinskorv
  • olja till fritering

Anledningen till att vi använder ”c:a” i en del fall är för att orginalreceptet i vissa fall använder sig av ”cups” där 1 cup = 2,366 dl.

Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver och sila det två gånger.
Smält smöret.
Blanda ägg och mjölk. Tillsätt sedan mjölblandningen och därefter smöret.
Värm oljan till 170° och börja under tiden att stoppa i prinskorven i frityrsmeten – se till att korven är ordentligt täckt av smeten.
Fritera korven tills den får en gyllenbrun färg och servera gärna med hemmagjorda chips eller något annat nyttigare om du vill!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *